


Smaczna i delikatna zupa z nutką anyżu.
Przygotowuję bulion warzywny: krótko gotuję marchewkę, seler naciowy, por z dodatkiem liści laurowych, gałązek świeżych ziół i anyżu gwiazdkowego, a następnie zostawiam pod [przykryciem, by bulion "naciągnął". Umyte, ale nie obrane warzywa zawijam w folię aluminiową, i piekę do miękkości w piekarniku. Piekę również całą główkę czosnku, ale albo wyjmuje go wcześniej, albo dokładam później, bo będzie piekł się dużo krócej niż reszta warzyw. po ostudzeniu obieram i miksuję powoli dolewając bulion, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Z upieczonej główki czosnku zużywam 2-3 ząbki, resztę dodaję np. do sosu do makaronu. Przyprawiam pieprzem cayenne i odrobiną gałki muszkatołowej, podgrzewam mocno i przed podaniem dodaję kilka wiórków masła.