Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Zupa krem z pomarańczowych pieczonych warzyw

Zupa krem z pomarańczowych pieczonych warzyw
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Smaczna i delikatna zupa z nutką anyżu.

Składniki

1 l bulion warzywny
2 szt. marchewka
1 szt. batat
1 kg dynia

Opis wykonania

Przygotowuję bulion warzywny: krótko gotuję marchewkę, seler naciowy, por z dodatkiem liści laurowych, gałązek świeżych ziół i anyżu gwiazdkowego, a następnie zostawiam pod [przykryciem, by bulion "naciągnął". Umyte, ale nie obrane warzywa zawijam w folię aluminiową, i piekę do miękkości w piekarniku. Piekę również całą główkę czosnku, ale albo wyjmuje go wcześniej, albo dokładam później, bo będzie piekł się dużo krócej niż reszta warzyw. po ostudzeniu obieram i miksuję powoli dolewając bulion, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Z upieczonej główki czosnku zużywam 2-3 ząbki, resztę dodaję np. do sosu do makaronu. Przyprawiam pieprzem cayenne i odrobiną gałki muszkatołowej, podgrzewam mocno i przed podaniem dodaję kilka wiórków masła.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy