Zupa kukurydziana
4 porcje
Średnie
Delikatna i kremowa zupa z kukurydzy w puszce.
Składniki
250 ml bulion warzywny
250 ml mleko
200 g śmietanka 36%
6 szt. szynka wędzona - plasterki
1 szklanka kukurydza z puszki
1 łyżka olej
1 szt. szalotka
1 łyżka mąka kukurydziana
2 łyżeczka szczypiorek
Zupa kukurydziana
Zupa kukurydziana
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Olej rozgrzewamy na patelni, podsmażamy cebulę pociętą w kostkę oraz plasterki szynki pocięte w paski.
Bulion warzywny podgrzewamy, dodajemy mleko, kukurydzę, podsmażoną cebulę z szynką, gotujemy na małym ogniu 20 minut.
Śmietankę mieszamy z mąką kukurydzianą, wlewamy łyżkę gorącej zupy, mieszamy i następnie całość dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem, gotujemy 10 minut.
Gotową zupę podajemy ze szczyptą szczypiorku.
Komentarze