Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Zupa kurkowa z makaronem

Zupa kurkowa z makaronem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

44 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zupa kurkowa z makaronem to aromatyczne danie, które idealnie sprawdza się podczas sezonu grzybowego. Wzbogacona o świeże lub suszone kurki zupa ma wyrazisty smak i zapach lasu.

Składniki

200 g - kurek
1 szt. - cebuli
1 łyżeczka - kurkumy
1 łyżka - masła
1 szczypta - soli
30 ml - śmietanki 30%
2 garści - makaronu
0,5 l - bulionu

Opis wykonania

Jak zrobić zupę kurkową? Drobno pokrojona cebula i czosnek duszone na maśle tworzą bazę, do której dodaje się grzyby i smażone na złoto marchewki oraz seler. To wszystko gotuje się razem z wywarem warzywnym i przyprawami, aż grzyby zmiękną i zupa nabierze pełnego aromatu. Gdy danie jest już gotowe, można dodać makaron, który wchłonie smakowite nuty zupy.

Na dużym garnku rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i smaż ją, aż stanie się szklista. Następnie dodaj umyte i pokrojone kurki. Smaż kurki i cebulę przez około 7-10 minut, często mieszając, aż kurki zmiękną, a cebula zeszkli się.

Do garnka z kurkami i cebulą dodaj surowy makaron. Następnie wlej gorący bulion warzywny. Dodaj opcjonalnie kurkumę i sos sojowy. Całość dokładnie wymieszaj.

Dopraw zupę solą i pieprzem według własnego gustu. Gotuj zupę na średnim ogniu, aż makaron będzie miękki, co zazwyczaj zajmuje około 10-12 minut. Upewnij się, że makaron jest gotowany według zaleceń na opakowaniu.

Na koniec dodaj śmietanę do garnka i delikatnie wymieszaj. Odstaw zupę z ognia.

Zupa kurkowa z boczkiem lub ziemniakami? Żaden problem! Dodatek boczku może wprowadzić lekko słonawy smak do zupy, zaś ziemniaki dadzą zupie nadadzą kremowości i uczynić ją bardziej sycącą. jeśli chcesz dodać ziemniaki to wystarczy je obrać, pokroić na kawałki i dodać do garnka podczas gotowania.

Marzy Ci się zupa-kurkowa krem? Wystarczy makaron zastąpić ziemniakami, a całość zblendować pod koniec gotowania.

Z innych dodatków warto dodać łyżkę śmietany na wierzch każdej porcji zupy, aby nadać jej gładkości i delikatności. Z kolei starty żółty ser doda kremowości i lekko słonego smaku.

Podanie

Gotową zupę kurkową podawaj ciepłą, najlepiej posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego! Zupa kurkowa świetnie komponuje się z kawałkiem świeżego chleba lub grzankami.

Tagi
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Bardzo ciekawa sezonowa propozycja

Powiązane przepisy