Zupa kurkowa z makaronem
4 porcje
44 min
Średnie
Składniki
Zupa kurkowa z makaronem
Zupa kurkowa z makaronem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jak zrobić zupę kurkową? Drobno pokrojona cebula i czosnek duszone na maśle tworzą bazę, do której dodaje się grzyby i smażone na złoto marchewki oraz seler. To wszystko gotuje się razem z wywarem warzywnym i przyprawami, aż grzyby zmiękną i zupa nabierze pełnego aromatu. Gdy danie jest już gotowe, można dodać makaron, który wchłonie smakowite nuty zupy.
Na dużym garnku rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i smaż ją, aż stanie się szklista. Następnie dodaj umyte i pokrojone kurki. Smaż kurki i cebulę przez około 7-10 minut, często mieszając, aż kurki zmiękną, a cebula zeszkli się.
Do garnka z kurkami i cebulą dodaj surowy makaron. Następnie wlej gorący bulion warzywny. Dodaj opcjonalnie kurkumę i sos sojowy. Całość dokładnie wymieszaj.
Dopraw zupę solą i pieprzem według własnego gustu. Gotuj zupę na średnim ogniu, aż makaron będzie miękki, co zazwyczaj zajmuje około 10-12 minut. Upewnij się, że makaron jest gotowany według zaleceń na opakowaniu.
Na koniec dodaj śmietanę do garnka i delikatnie wymieszaj. Odstaw zupę z ognia.
Zupa kurkowa z boczkiem lub ziemniakami? Żaden problem! Dodatek boczku może wprowadzić lekko słonawy smak do zupy, zaś ziemniaki dadzą zupie nadadzą kremowości i uczynić ją bardziej sycącą. jeśli chcesz dodać ziemniaki to wystarczy je obrać, pokroić na kawałki i dodać do garnka podczas gotowania.
Marzy Ci się zupa-kurkowa krem? Wystarczy makaron zastąpić ziemniakami, a całość zblendować pod koniec gotowania.
Z innych dodatków warto dodać łyżkę śmietany na wierzch każdej porcji zupy, aby nadać jej gładkości i delikatności. Z kolei starty żółty ser doda kremowości i lekko słonego smaku.
Podanie
Gotową zupę kurkową podawaj ciepłą, najlepiej posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego! Zupa kurkowa świetnie komponuje się z kawałkiem świeżego chleba lub grzankami.
Komentarze