Zupa piwna z warzywami oraz wędzonym boczkiem
4 porcje
Średnie
Podana z pieczonym schabem na aromatycznej grzance.Zupę polecam jest pyszna.PETARDA.
Składniki
1litr ciemnego piwa
1litr jasnego piwa
2litry bulionu drobiowego
5 marchewek
5 pietruszek korzeń
2 czerwone cebule
3 ząbki czosnku
300g.boczku wędzonego
2 łyżki oleju rzepakowego
1 bagietka,oregano
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki posiekanej zielonej cebulki
świeży imbir,tymianek,gałka muszkatołowa,sól,pieprz ziołowy do smaku
Zasmażka: 2łyżki masła,2łyżki mąki pszennej
Sucha marynata do schabu:
papryka słodka,sól,pieprz ziołowy
2 łyżki masła klarowanego
1kg.schabu b/k
Zupa piwna z warzywami oraz wędzonym boczkiem
Zupa piwna z warzywami oraz wędzonym boczkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Schab luzujemy,oczyszczamy z błon,płuczemy,obtaczamy suchą marynatą wstawiamy do lodówki na ok.2godz.W między czasie boczek oraz obrane warzywa kroimy w kostkę.W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy wrzucamy boczek oraz cebulę rumienimy,dodajemy warzywa,czosnek przeciśnięty przez praskę.Zalewamy bulionem,ciemnym i jasnym piwem.Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy mąkę,robimy tak zwaną zasmażkę wrzucamy do zupy energicznie mieszamy aby nie powstawały grudki,gotujemy na małym ogniu,doprawiamy do smaku,wrzucamy posiekaną natkę pietruszki.Schab przekładamy na blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160`C na ok.1h.Po czasie schab wyjmujemy kroimy w cieniutki plasterki. Bagietkę kroimy w kromki o grubości ok.1cm wcieramy czosnek posypujemy oregano,skrapiamy olejem wkładamy do piekarnika i lekko rumienimy.Plasterki schabu kładziemy na grzankach.Zupę rozlewamy do miseczek,dekorujemy posiekaną zieloną cebulką,podajemy z pieczonym schabem oraz grzanką.SMACZNEGO.
Komentarze