Zupa pomidorowo-dyniowa
4 porcje
Średnie
Szybka zupa krem o nietypowym, orientalnym smaku. Smak pomidorów i dyni podkreśla kozi ser i pestki dyni.
Składniki
2 szt. pomidory z puszki
250 g purée z dyni
250 ml bulion warzywny
1 szt. cebula
1 łyżka masło
1/3 łyżeczka kmin rzymski
1/2 łyżeczka imbir
1 szczypta gałka muszkatołowa
1 łyżka cukier
2-3 łyżka mleko
100 g ser kozi kremowy
1 garść prażone pestki dyni
1 garść natka pietruszki
Zupa pomidorowo-dyniowa
Zupa pomidorowo-dyniowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Masło rozgrzewamy w garnku, dodajemy cebulę i kmin rzymski. Smażymy chwilę, aż cebula się zeszkli.
2. Dodajemy pomidory oraz bulion i gotujemy przez ok. 20 minut (nie za mocno i często mieszając).
3. Po tym czasie dorzucamy imbir, gałkę, cukier i dyniowe purée. Gotujemy jeszcze przez jakieś 10 minut.
4. Zupę blendujemy na gładki krem. Dolewamy odrobinę mleka. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
5. Podajemy z prażonymi pestkami dyni, natką pietruszki i łyżką kremowego serka koziego.
Komentarze