Zupa z dyni i gruszki
5 porcje
30 min
Łatwe
Pyszna zupa z dyni w nowej odsłonie idealna na jesienny obiad do pracy
Składniki
1 kg Pieczona dynia
6 szt. gruszki
1 szt. cebula
4 łyżka olej lub oliwa,maslo
bulon
1,5 szklanka bulion drobiowy
0,5 szklanka jogurt typu greckiego
1 szczypta cynamon
1 szczypta gałka muszkatalowa
1 szczypta sól,pieprz
Zupa z dyni i gruszki
Zupa z dyni i gruszki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dynię pokroić i piec w temp. 180 stopni C przez około 20 - 30 minut, lub do czasu aż cały miąższ będzie miękki. Gruszki obrać i wyciąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki.
W dużym rondlu lub garnku z grubym dnem roztopić masło lub oliwę, dodać cebulę. Smażyć na bardzo małym ogniu przez około 10 minut, aż cebula się zeszkli (nie rumienić). Dodać kawałki gruszki i smażyć przez około 4 - 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pokrojoną dynię i smażyć jeszcze przez około 4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Zmiksować na gładki mus i umieścić go z powrotem w garnku, dodać gorący bulion, gałkę muszkatołową i cynamon. Gotować przez 1 - 2 minuty, następnie wlać jogurt. Przelać do naczynia z dynią, doprawić solą. Zagotować i zdjąć z ognia.
Komentarze