Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa z dyni i gruszki

Opis wykonania

Pyszna zupa z dyni w nowej odsłonie idealna na jesienny obiad do pracy

Dynię pokroić i piec w temp. 180 stopni C przez około 20 - 30 minut, lub do czasu aż cały miąższ będzie miękki. Gruszki obrać i wyciąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. W dużym rondlu lub garnku z grubym dnem roztopić masło lub oliwę, dodać cebulę. Smażyć na bardzo małym ogniu przez około 10 minut, aż cebula się zeszkli (nie rumienić). Dodać kawałki gruszki i smażyć przez około 4 - 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pokrojoną dynię i smażyć jeszcze przez około 4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Zmiksować na gładki mus i umieścić go z powrotem w garnku, dodać gorący bulion, gałkę muszkatołową i cynamon. Gotować przez 1 - 2 minuty, następnie wlać jogurt. Przelać do naczynia z dynią, doprawić solą. Zagotować i zdjąć z ognia.
Tomek Lach