Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

5 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszna zupa z dyni w nowej odsłonie idealna na jesienny obiad do pracy

Składniki

1 kg Pieczona dynia
6 szt. gruszki
1 szt. cebula
4 łyżka olej lub oliwa,maslo
bulon
1,5 szklanka bulion drobiowy
0,5 szklanka jogurt typu greckiego
1 szczypta cynamon
1 szczypta gałka muszkatalowa
1 szczypta sól,pieprz

Opis wykonania

Dynię pokroić i piec w temp. 180 stopni C przez około 20 - 30 minut, lub do czasu aż cały miąższ będzie miękki. Gruszki obrać i wyciąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. W dużym rondlu lub garnku z grubym dnem roztopić masło lub oliwę, dodać cebulę. Smażyć na bardzo małym ogniu przez około 10 minut, aż cebula się zeszkli (nie rumienić). Dodać kawałki gruszki i smażyć przez około 4 - 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pokrojoną dynię i smażyć jeszcze przez około 4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Zmiksować na gładki mus i umieścić go z powrotem w garnku, dodać gorący bulion, gałkę muszkatołową i cynamon. Gotować przez 1 - 2 minuty, następnie wlać jogurt. Przelać do naczynia z dynią, doprawić solą. Zagotować i zdjąć z ognia.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych