

Zupa z sałaty? A i owszem. Wspaniała, nieprzewidywalna, wyjątkowa. Zaskoczy każdego! A do tego wszystkiego jest bardzo zdrowa.
Zaczynij od pokrojenia w plasterki lub kostkę składników (marchewka, cukinia i ziemniaki). Wlewj oliwy do garnka i wrzuć tam warzywa. Gdy lekko się przysmażą dolej wody i duś.
Jeżeli warzywa lekko zmiękną dodaj porwaną w kawałki sałatę. Duś pod przykryciem, aż sałata zmieni kolor na ciemnozielony. Dopraw solą i pieprzem. Następnie dolej wody i trzymaj na małym ogniu jeszcze kilka minut. Następnie, za pomocą blendera zrób ze składników krem.
Po dokładnym zblenderowaniu w zależności od upodobań dolewaj 1-2 szklanki wody i wymieszaj. Zupa ma ciekawy kolor i smak. Dla przełamania koloru, smaku i tekstury proponuję zupę posypać czarnuszką i chilli. Jeżeli nie masz czarnuszki, dobrze sprawdzi się również prażony sezam, czosnek niedźwiedzi, a ja następnym razem spróbuję też z trawą cytrynową.