Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
TORPEDA!!! Daje czadu.Polecam.

Składniki

1 kość wędzona z karczku
1/2l zakwasu
3 średnie marche
3 średnie pietruszki korzeń
5 średnich pieczarek
1 duża por ( tylko biała część )
ćwiartka średniej kapusty białej
5 ząbków czosnku
8 średnich ziemniaków na chipsy
olej do smażenia
4-5 liści laurowych
4-5 ziaren ziela angielskiego
łyżka masła

Opis wykonania

Do garnka wrzucamy kość wędzoną,liście laurowe,ziela angielskie,zalewamy wodą lekko solimy i gotujemy wywar ok.1.5h.W między czasie warzywa obieramy, płuczemy,Marchewkę i pietruszkę trzemy na tarce o grubych oczkach.Kapustę szatkujemy.Pieczarki kroimy w grube słupki.Por kroimy na plastry ok.1.5cm i podsmażamy razem z pieczarkami z dodatkiem masła.Wywar przecedzamy.Do wywaru wrzucamy warzywa gotujemy do miękkości.Zupę zalewamy zakwasem,doprawiamy do smaku,wrzucamy pokrojony drobno czosnek. Gotujemy na małym ogniu.Ziemniaki kroimy na cieniutkie plasterki,wrzucamy do miski zalewamy zimną wodą odkładamy na ok.10minut (aby z ziemniaków wyszła skrobia).Po czasie ziemniaki,wyjmujemy,osuszamy na papierowch ręcznikach,smażymy na głębokim tłuszczu.Chipsy posypujemy majerankiem i solą.Zupę rozlewamy na talerze,podajemy z chipsami.SMACZNEGO.
Tagi
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy