Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa żur z majerankowymi chipsami

Opis wykonania

TORPEDA!!! Daje czadu.Polecam.

Do garnka wrzucamy kość wędzoną,liście laurowe,ziela angielskie,zalewamy wodą lekko solimy i gotujemy wywar ok.1.5h.W między czasie warzywa obieramy, płuczemy,Marchewkę i pietruszkę trzemy na tarce o grubych oczkach.Kapustę szatkujemy.Pieczarki kroimy w grube słupki.Por kroimy na plastry ok.1.5cm i podsmażamy razem z pieczarkami z dodatkiem masła.Wywar przecedzamy.Do wywaru wrzucamy warzywa gotujemy do miękkości.Zupę zalewamy zakwasem,doprawiamy do smaku,wrzucamy pokrojony drobno czosnek. Gotujemy na małym ogniu.Ziemniaki kroimy na cieniutkie plasterki,wrzucamy do miski zalewamy zimną wodą odkładamy na ok.10minut (aby z ziemniaków wyszła skrobia).Po czasie ziemniaki,wyjmujemy,osuszamy na papierowch ręcznikach,smażymy na głębokim tłuszczu.Chipsy posypujemy majerankiem i solą.Zupę rozlewamy na talerze,podajemy z chipsami.SMACZNEGO.