Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Bulion grzybowy

Bulion grzybowy

Esencjonalny i aromatyczny bulion grzybowy to baza do przygotowania zup i sosów, domowy bulion to gwarancja najlepszych i zdrowych składników, a jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Domowe kostki...

Czytaj więcej
Bulion grzybowy
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

 

Esencjonalny i aromatyczny bulion grzybowy to baza do przygotowania zup i sosów, domowy bulion to gwarancja najlepszych i zdrowych składników, a jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Domowe kostki bulionowe można przechowywać w zamrażalniku nawet kilka miesięcy.

Bulion grzybowy – przepis

Przepis na bulion grzybowy wymaga jedynie włoszczyzny, ziela angielskiego, liścia laurowego, suszonego lub świeżego lubczyku oraz suszonych grzybów, które wcześniej należy namoczyć, najlepiej zostawić zalane wodą na noc. Do gotującej wody dodaj oczyszczone i obrane warzywa (przekrojoną na pół cebulę warto opalić jak do rosołu), przyprawy oraz grzyby. Jakie grzyby na bulion są najlepsze? Leśne grzyby o zdecydowanym smaku i mocnym aromacie: borowiki, podgrzybki, koźlarze sprawią, że bulion będzie esencjonalny i smaczny.

Ile gotować bulion grzybowy?

Suszone grzyby wymagają, by gotować je ok. 1,5 godziny do miękkości. Ugotowane grzyby posiekaj na malutkie kawałki i razem z bulionem (bez warzyw) przelej do wyłożonego folią spożywczą pojemnika na kostki lodu, po wystygnięciu wstaw do zamrażalnika, a kiedy kostki bulion zamarzną, owiń w folię spożywczą i przełóż do woreczka lub pojemnika, w którym je przechowasz. Domowy bulion grzybowy możesz wykorzystać jako bazę do zupy grzybowej lub sosów do mięs, makaronu czy kaszy.