Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Oryginalne podejście do zagadnienia kontrastu słodko-słono-ostro. Z lekką nutą wytrawności.

Składniki

5 szt. bataty
1 l bulion grzybowy
1/3 szklanka sok z wyciśniętej cytryny
1 szczypta świeżo zmielony pieprz
1 szczypta cynamon
1 szczypta świeży imbir (starty)
1 szczypta sól czarna (kala namak)
2 łyżeczka płatki drożdżowe
1 szczypta chilli w proszku
2 szt. cebula dymka
2 szt. czosnek (ząbki)
2 łyżka olej sezamowy (surowy)

Opis wykonania

Bataty myjemy i obieramy. Następnie, pokrojone w większą kostkę gotujemy z dodatkiem przypraw i cytryną w przygotowanym bulionie grzybowym (ja używam wywaru na namoczonych wcześniej suszonych borowikach). W międzyczasie zesmażamy drobno posiekaną cebulkę dymkę wraz z jej szczypiorem na oleju sezamowym aż się zarumieni, a szczypior zmięknie. Następnie wrzucamy całą zawartość patelni wraz olejem do gotujących się batatów. Gotujemy aż bataty zmiękną, a całość przejdzie aromatem. Następnie blendujemy dokładnie wszystko razem do konsystencji kremu. Zupa jest prosta i niespodziewanie smaczna.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych