Rozgrzewający krem z batatów
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Oryginalne podejście do zagadnienia kontrastu słodko-słono-ostro. Z lekką nutą wytrawności.
Składniki
5 szt. bataty
1 l bulion grzybowy
1/3 szklanka sok z wyciśniętej cytryny
1 szczypta świeżo zmielony pieprz
1 szczypta cynamon
1 szczypta świeży imbir (starty)
1 szczypta sól czarna (kala namak)
2 łyżeczka płatki drożdżowe
1 szczypta chilli w proszku
2 szt. cebula dymka
2 szt. czosnek (ząbki)
2 łyżka olej sezamowy (surowy)
Rozgrzewający krem z batatów
Rozgrzewający krem z batatów
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Bataty myjemy i obieramy. Następnie, pokrojone w większą kostkę gotujemy z dodatkiem przypraw i cytryną w przygotowanym bulionie grzybowym (ja używam wywaru na namoczonych wcześniej suszonych borowikach). W międzyczasie zesmażamy drobno posiekaną cebulkę dymkę wraz z jej szczypiorem na oleju sezamowym aż się zarumieni, a szczypior zmięknie. Następnie wrzucamy całą zawartość patelni wraz olejem do gotujących się batatów. Gotujemy aż bataty zmiękną, a całość przejdzie aromatem. Następnie blendujemy dokładnie wszystko razem do konsystencji kremu. Zupa jest prosta i niespodziewanie smaczna.
Komentarze