Świętokrzyski barszcz wigilijny
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Nie wyobrażam sobie Wigilii bez tego barszczu. Smakuje niepowtarzalnie tylko raz w roku podczas kolacji wigilijnej
Składniki
40 dkg suszone podgrzybki
1 l zakwas domowego żurku
2 szt. ziele angielskie
1 szt. liść laurowy
4 szt. ziarenka pieprzu
1 szczypta sól
1 szt. pieprz
Świętokrzyski barszcz wigilijny
Świętokrzyski barszcz wigilijny
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Grzyby płuczemy i zalewamy wodą na całą noc. Następnego dnia nasz wywar grzybowy gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnkami pieprzu do miękkości grzybów (około 50 minut). Gdy grzyby są już miękkie solimy nasz wywar i doprawiamy pieprzem do smaku zalewamy zakwasem barszczu białego (na 2 l wody około 0,75 l zakwasu), doprowadzamy do wrzenia. Podajemy gorący polany olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.
Komentarze