Kaszotto z boczkiem
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Kasza pęczak z wędzonym boczkiem, serem i pomidorkami koktajlowymi.
Składniki
200 g kaszy pęczak
500 ml wywaru warzywnego
500 ml wywaru z suszonych grzybów
500 ml białego wina wytrawnego
1 szt. cebula
czosnek
boczek wędzony
natka
balsamico
1 łyżka miodu
ricotta/kozi, młody ser
gałązka rozmarynu
jajka
pomidorki koktajlowe
sól
sól w płatkach
pieprz kolorowy
ocet
1 łyżka masła
oliwa z oliwek
liście laurowe
ziele angielskie
Kaszotto z boczkiem
Kaszotto z boczkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- W naczyniu żaroodpornym układam pomidorki koktajlowe.
- Dodaje rozgniecione pięścią ząbki czosnku, gałązki rozmarynu, polewam odrobiną oliwy i posypuję solą w płatkach i pieprzem grubo mielonym.
- Wstawiam do piekarnika na 35min, 200 stopni.
- W garnku podsmażam drobno posiekaną cebulę i dwa ząbki czosnku i boczek pokrojony w kostkę. Dorzucam kaszę, mieszam i gdy się zeszkli – zalewam częścią bulionu warzywnego, tak, by przykrył powierzchnię kaszy.
- Dorzucam liście laurowe i ziele angielskie i mieszam od czasu do czasu – płyn będzie się stopniowo redukował, dolewam więc kolejne porcje bulionu.
- W małym rondelku redukuję balsamico. To znaczy, że nalewam go dość sporą ilość, bo z czasem płynu będzie co raz mniej i będzie gęstniał.
- Dodaję miodu, wrzucam gałązkę rozmarynu, sól i pieprz.
- Do risotta dolewam wywar grzybowy, potem wino redukuję i na koniec mieszam całość z łyżką masła, dla nadania kremowej konsystencji.
- W wysokim garnku doprowadzam wodę do wrzenia, dolewam ocet i energicznie mieszkam łyżką.
- W powstały wir delikatnie wlewam jajko, aby otrzymać jajko w koszulce.
- Na porcję kaszy kruszę ser, wykładam upieczone pomidorki i jajko w koszulce.
- Całość posypuję obficie siekaną natką, kolorowym pieprzem i solą morską w płatkach.
Komentarze