Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kasza pęczak z wędzonym boczkiem, serem i pomidorkami koktajlowymi.

Składniki

200 g kaszy pęczak
500 ml wywaru warzywnego
500 ml wywaru z suszonych grzybów
500 ml białego wina wytrawnego
1 szt. cebula
czosnek
boczek wędzony
natka
balsamico
1 łyżka miodu
ricotta/kozi, młody ser
gałązka rozmarynu
jajka
pomidorki koktajlowe
sól
sól w płatkach
pieprz kolorowy
ocet
1 łyżka masła
oliwa z oliwek
liście laurowe
ziele angielskie

Opis wykonania

  1. W naczyniu żaroodpornym układam pomidorki koktajlowe.
  2. Dodaje rozgniecione pięścią ząbki czosnku, gałązki rozmarynu, polewam odrobiną oliwy i posypuję solą w płatkach i pieprzem grubo mielonym.
  3. Wstawiam do piekarnika na 35min, 200 stopni.
  4. W garnku podsmażam drobno posiekaną cebulę i dwa ząbki czosnku i boczek pokrojony w kostkę. Dorzucam kaszę, mieszam i gdy się zeszkli – zalewam częścią bulionu warzywnego, tak, by przykrył powierzchnię kaszy.
  5. Dorzucam liście laurowe i ziele angielskie i mieszam od czasu do czasu – płyn będzie się stopniowo redukował, dolewam więc kolejne porcje bulionu.
  6. W małym rondelku redukuję balsamico. To znaczy, że nalewam go dość sporą ilość, bo z czasem płynu będzie co raz mniej i będzie gęstniał.
  7. Dodaję miodu, wrzucam gałązkę rozmarynu, sól i pieprz.
  8. Do risotta dolewam wywar grzybowy, potem wino redukuję i na koniec mieszam całość z łyżką masła, dla nadania kremowej konsystencji.
  9. W wysokim garnku doprowadzam wodę do wrzenia, dolewam ocet i energicznie mieszkam łyżką.
  10. W powstały wir delikatnie wlewam jajko, aby otrzymać jajko w koszulce.
  11. Na porcję kaszy kruszę ser, wykładam upieczone pomidorki i jajko w koszulce.
  12. Całość posypuję obficie siekaną natką, kolorowym pieprzem i solą morską w płatkach.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
akorycka5
W moim wykonaniu z mięsem zamiast boczku, niemniej jednak danie bardzo smaczne i nie bardzo czasochłonne
MiszelPiszel
Dania jednogarnkowe są najlepsze.Szybkie ,proste i bardzo smaczne.