


W wielu przepisach pojawia się bulion grzybowy. Wywar z grzybów jest bazą do przygotowania dobrej zupy czy sosu. W Akademii Smaku pokażę jak ugotować esencjonalny bulion.
Suszone grzyby opłucz pod bieżącą chłodną wodą, włóż do mniejszego garnka i zalej szklanką zimnej wody. Grzyby odstaw na kilka godzin lub na noc do namoczenia.
Marchewki, pietruszkę, seler obierz, opłucz i włóż do większego garnka. Warzywa zalej zimną wodą i zagotuj.
Cebulę obierz jedynie z zewnętrznej brudnej części, przekrój na pół i opal nad palnikiem (lub na żeliwnej patelni) przez około 2 minuty.
Do garnka dodaj przyprawy – liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz cebulę.
Dodaj wywar z suszonymi grzybami i gotuj na małej mocy płyty grzewczej przez około 1,5 godziny.
Na 20 min przed końcem gotowania dołóż świeży lubczyk. Dopraw solą do smaku.