Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

105 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
W wielu przepisach pojawia się bulion grzybowy. Wywar z grzybów jest bazą do przygotowania dobrej zupy czy sosu. W Akademii Smaku pokażę jak ugotować esencjonalny bulion.

Składniki

ok. 2 l - wody
100 g - grzybów suszonych
2 szt. - marchewek
1 szt. - pietruszka
0,25 szt. - selera
1 szt. - cebuli
2 - liście laurowe
3 ziarna - ziela angielskiego
4 ziaren - pieprzu
1 łyżeczka - suszonego lubczyku lub świeżych liście
- sól do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
122 kcal
Tłuszcz
1.4 g
Węglowodany
17.1 g
Błonnik
6.4 g
Białko
2.9 g
Sól
3 g

Opis wykonania

1

Suszone grzyby opłucz pod bieżącą chłodną wodą, włóż do mniejszego garnka i zalej szklanką zimnej wody. Grzyby odstaw na kilka godzin lub na noc do namoczenia.

Marchewki, pietruszkę, seler obierz, opłucz i włóż do większego garnka. Warzywa zalej zimną wodą i zagotuj.

2

Cebulę obierz jedynie z zewnętrznej brudnej części, przekrój na pół i opal nad palnikiem (lub na żeliwnej patelni) przez około 2 minuty.

Do garnka dodaj przyprawy – liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz cebulę.

Dodaj wywar z suszonymi grzybami i gotuj na małej mocy płyty grzewczej przez około 1,5 godziny.

Na 20 min przed końcem gotowania dołóż świeży lubczyk. Dopraw solą do smaku.

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.



Bosh Logo
Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 4.5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Całkiem spoko ale czegoś brakuję.
lukas.kar
Fajna podstawa do zupy grzybowej
fiziowaaa
Świetny i prosty bulion, polecam!
Ewusia1222
Pyszny bulion grzybowy- najlepszy z grzankami