Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Bulion grzybowy według Mateusza Gesslera

Bulion grzybowy według Mateusza Gesslera
Ilośc porcji

6 porcji

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Bulion grzybowy doskonale rozgrzewa, dlatego sprawdzi się szczególnie w mroźne, zimowe wieczory. Wzbogacony kluskami lub makaronem jest sycącym daniem, do którego z chęcią będziemy wracać, gdy temperatura spadnie poniżej zera.

Składniki

150 g - suszonych borowików (kapelusze)
2 l - bulionu warzywnego lub wołowego
2 szt. - cebul
50 g - masła
150 ml - śmietany 30% (opcjonalnie)
1 łyżeczka - tymianku
1 łyżka - natki pietruszki
300 g - makaronu
Przyprawy:
- sól i pieprz
0,5 łyżeczki - pieprzu ziarnistego
6 ziarenek - ziela angielskiego
4 szt. - liści laurowych
Zasmażka:
2 łyżki - masła
2 łyżki - mąki pszennej

Opis wykonania

1

Grzyby oczyszczamy i zostawiamy na noc do namoknięcia w 400 ml ciepłej wody. 

Następnie odcedzamy i siekamy w paski. Nie wylewamy wody z moczenia grzybów.

2

Siekamy cebulę w drobną kostkę, wrzucamy ją na rozgrzane masło, dodajemy grzyby i smażymy na płycie grzewczej 10 minut. 

W trakcie podlewamy (wrzącym) wywarem z moczenia grzybów.

Jak płyn odparuje, dodajemy bulion, przyprawy i gotujemy 10 minut.

Porada

Użyj najlepszego bulionu, jaki możesz zrobić. To częściowo on nadaje charakter zupie.



Bosh Logo
Bosh
3

Możemy opcjonalnie zagęścić zupę zasmażką 2 stopnia (smażoną dłużej na złoty kolor) i zabielić śmietaną.

Na koniec dodajemy natkę i siekany tymianek.

Podajemy z kluskami/ makaronem lub czysty.

Porada Szefa

Jak uratować przesoloną zupę?

Przesolona zupa? Nie martw się, mamy na to szybki i prosty patent. Dowiedz się, jak uratować przesoloną zupę.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Bulion grzybowy zaprawiany zasmażka Fantazja Polecam
Ewusia1222
Super przepis
HomemadeChef
pyszny bulion, idealna baza do zup
Ila
na prawdę wyjątkowy przepis, zasmażka robi robotę