Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Bulion grzybowy według Mateusza Gesslera

Bulion grzybowy według Mateusza Gesslera
Ilośc porcji

6 porcji

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Bulion grzybowy doskonale rozgrzewa, dlatego sprawdzi się szczególnie w mroźne, zimowe wieczory. Wzbogacony kluskami lub makaronem jest sycącym daniem, do którego z chęcią będziemy wracać, gdy temperatura spadnie poniżej zera.

Składniki

150 g - suszonych borowików (kapelusze)
2 l - bulionu warzywnego lub wołowego
2 szt. - cebul
50 g - masła
150 ml - śmietany 30% (opcjonalnie)
1 łyżeczka - tymianku
1 łyżka - natki pietruszki
300 g - makaronu
Przyprawy:
- sól i pieprz
0,5 łyżeczki - pieprzu ziarnistego
6 ziarenek - ziela angielskiego
4 szt. - liści laurowych
Zasmażka:
2 łyżki - masła
2 łyżki - mąki pszennej

Opis wykonania

1

Grzyby oczyszczamy i zostawiamy na noc do namoknięcia w 400 ml ciepłej wody. 

Następnie odcedzamy i siekamy w paski. Nie wylewamy wody z moczenia grzybów.

2

Siekamy cebulę w drobną kostkę, wrzucamy ją na rozgrzane masło, dodajemy grzyby i smażymy na płycie grzewczej 10 minut. 

W trakcie podlewamy (wrzącym) wywarem z moczenia grzybów.

Jak płyn odparuje, dodajemy bulion, przyprawy i gotujemy 10 minut.

Porada

Użyj najlepszego bulionu, jaki możesz zrobić. To częściowo on nadaje charakter zupie.



Bosh Logo
Bosh
3

Możemy opcjonalnie zagęścić zupę zasmażką 2 stopnia (smażoną dłużej na złoty kolor) i zabielić śmietaną.

Na koniec dodajemy natkę i siekany tymianek.

Podajemy z kluskami/ makaronem lub czysty.

Porada Szefa

Jak uratować przesoloną zupę?

Przesolona zupa? Nie martw się, mamy na to szybki i prosty patent. Dowiedz się, jak uratować przesoloną zupę.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Bulion grzybowy zaprawiany zasmażka Fantazja Polecam
Ewusia1222
Super przepis