Ciasteczka dyniowe
Jesień to sezon na dynię oraz aromatyczne wypieki z jej dodatkiem. Ciasteczka z dynią znakomicie sprawdzą się na podwieczorek oraz na przekąskę podczas imprezy z okazji Halloween. Przepis na...
Czytaj więcej
Jesień to sezon na dynię oraz aromatyczne wypieki z jej dodatkiem. Ciasteczka z dynią znakomicie sprawdzą się na podwieczorek oraz na przekąskę podczas imprezy z okazji Halloween.
Przepis na jesiennie ciasteczka dyniowe
Do przygotowania ciasteczek wystarczą powszechnie znane i łatwo dostępne składniki takie jak mąka/płatki owsiane, masło/olej, cukier, proszek do prania, soda oczyszczona opcjonalnie jajko oraz oczywiście puree z dyni. Suche składniki wystarczy wymieszać z mokrymi, podzielić na równe porcje i uformować. Ciasteczka z dynią warto doprawić cynamonem, gałką muszkatołową, goździkami oraz imbirem. Dla urozmaicenia do ciastek można dodać bakalie. Ciasteczka piecze się w piekarniku 15-20 minut, dlatego można je przygotować nawet na ostatnią chwilę lub gdy zaskoczą nas niezapowiedziani goście.
Ciasteczka specjalnie na Halloween można przygotować i ozdobić na kilka sposobów. Na okrągłych i płaskich ciasteczkach czekoladą można namalować pajęczynę lub nietoperza. Rozpuszczona biała czekolada umożliwi przygotowanie ciasteczek duchów i mumii. Przy pomocy cukru pudru i kakao na ciasteczkach można utworzyć dowolne wzoru na podstawie szablonów.
Przydatne okazać się mogą również foremki o kształcie ducha lub nietoperza. Z kolei z foremek na piernikowe ludki można przygotować przerażające i słodkie zombie.