Jesienny mus jabłkowo-śliwkowy i dyniowe ciasteczka
4 porcje
40 min
Łatwe
Szybka, łatwa i pożywna przekąska dla małych i dużych łasuchów. Idealny poprawiacz humoru na jesienną, deszczową aurę!
Składniki
5 szt. jabłka
6 szt. śliwki
0,5 łyżeczka cynamon
200 g mąka pszenna
125 g puree z dyni
45 g cukier puder
50 g masło
4 g cukier wanilinowy
0,5 łyżeczka przyprawa korzenna
0,5 łyżeczka proszek do pieczenia
Jesienny mus jabłkowo-śliwkowy i dyniowe ciasteczka
Jesienny mus jabłkowo-śliwkowy i dyniowe ciasteczka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jabłka obrać, pokroić na kawałki i umieścić w rondelku. Dodać pokrojone śliwki. Owoce posypać cynamonem i podgrzewać na średnim ogniu do miękkości (razie potrzeby owoce można podlewać wodą aby zapobiec przypaleniu). Ostudzić i zblenderować na mus.
Mąkę, puree z dyni (dynię pokrojoną na kawałki piec do miękkości w 190 st, ostudzić i zblenderować na mus), cukier puder, masło, żółtka, cukier wanilinowy, przyprawę korzenną i proszek do pieczenia umieścić w misce i wyrobić ciasto. Podsypując mąką rozwałkować ciasto na średnią grubość, wycinać ciastka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st i piec ciastka ok 20min. Ostudzić na kratce i udekorować ulubioną czekoladą (lub pominąć). Smacznego!
Komentarze