Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Jesienny mus jabłkowo-śliwkowy i dyniowe ciasteczka

Jesienny mus jabłkowo-śliwkowy i dyniowe ciasteczka
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Szybka, łatwa i pożywna przekąska dla małych i dużych łasuchów. Idealny poprawiacz humoru na jesienną, deszczową aurę!

Składniki

5 szt. jabłka
6 szt. śliwki
0,5 łyżeczka cynamon
200 g mąka pszenna
125 g puree z dyni
45 g cukier puder
50 g masło
4 g cukier wanilinowy
0,5 łyżeczka przyprawa korzenna
0,5 łyżeczka proszek do pieczenia

Opis wykonania

Jabłka obrać, pokroić na kawałki i umieścić w rondelku. Dodać pokrojone śliwki. Owoce posypać cynamonem i podgrzewać na średnim ogniu do miękkości (razie potrzeby owoce można podlewać wodą aby zapobiec przypaleniu). Ostudzić i zblenderować na mus. Mąkę, puree z dyni (dynię pokrojoną na kawałki piec do miękkości w 190 st, ostudzić i zblenderować na mus), cukier puder, masło, żółtka, cukier wanilinowy, przyprawę korzenną i proszek do pieczenia umieścić w misce i wyrobić ciasto. Podsypując mąką rozwałkować ciasto na średnią grubość, wycinać ciastka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st i piec ciastka ok 20min. Ostudzić na kratce i udekorować ulubioną czekoladą (lub pominąć). Smacznego!
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych