Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Paszteciki dyniowe – ulubiona przekąska Harry’ego Pottera

Paszteciki dyniowe – ulubiona przekąska Harry’ego Pottera
Ilośc porcji

15 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Paszteciki dyniowe to jedna z najpopularniejszych przekąsek w świecie Harry’ego Pottera, którą bohaterowie przegryzają praktycznie w każdej z części sagi. Jeżeli Ty lub Twoje dzieci uwielbiacie świat czarodziejów, koniecznie wypróbujcie przepis na te pyszne ciastka!

Składniki

1 opakowanie - ciasta francuskiego
400 g - dyni pieczonej
1 szt. - jajka roztrzepanego
3 łyżki - cukru brązowego lub miodu
1 łyżeczka - cynamonu
1 łyżeczka - oliwy
1 szt. - jajko roztrzepane do posmarowania pasztecików
0,25 łyżeczki - imbiru startego lub suszonego

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
101.7 kcal
Tłuszcz
5.4 g
Węglowodany
2.27 g
Błonnik
2.27 g
Białko
0.9 g
Sól
0 g

Opis wykonania

Krok 1

Przygotowanie:

Dynię pokrój w kwadraty 2x2 cm, lekko skrop oliwą. Piecz ją w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15–20 minut do zmięknięcia. Po przestudzeniu dyni zmiksuj ją w blenderze z pozostałymi składnikami do uzyskania jednolitej masy. Z ciasta francuskiego wytnij szklanką koła, na każdym kole połóż farsz, po czym zamknij paszteciki (możesz dodatkowo użyć widelca dla lepszego zamknięcia). Każdy pasztecik posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Krok 2

Paszteciki ułóż na wyłożonej papierem blasze i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 15­–20 minut do złotego koloru.

Porada

Jak przygotować jedwabiście gładkie puree? Wystarczy końcówka ProPuree do blendera ręcznego marki Bosch i perfekcyjne konsystencja gotowa!



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Podanie:

Paszteciki gotowe są do jedzenia po wystudzeniu, jeśli uwielbiasz słodkości, dodatkowo udekoruj je zawijasami z lukru. Do zobaczenia w Wielkiej Sali!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Anna U.
Skoro to ulubiona przekąska Harrego, to nie mam wyjścia, muszę zrobić dla córki ;)
Pafwvcio
Polecam wykonać, bardzo smaczna propozycja dla dzieci.
Pafwvcio
A to moje wykonanie :D !
Ewusia1222
Super z dynią. Fajny smak :)