Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Paszteciki dyniowe – ulubiona przekąska Harry’ego Pottera

Paszteciki dyniowe – ulubiona przekąska Harry’ego Pottera
Ilośc porcji

15 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Paszteciki dyniowe to jedna z najpopularniejszych przekąsek w świecie Harry’ego Pottera, którą bohaterowie przegryzają praktycznie w każdej z części sagi. Jeżeli Ty lub Twoje dzieci uwielbiacie świat czarodziejów, koniecznie wypróbujcie przepis na te pyszne ciastka!

Składniki

1 opakowanie - ciasta francuskiego
400 g - dyni pieczonej
1 szt. - jajka roztrzepanego
3 łyżki - cukru brązowego lub miodu
1 łyżeczka - cynamonu
1 łyżeczka - oliwy
1 szt. - jajko roztrzepane do posmarowania pasztecików
0,25 łyżeczki - imbiru startego lub suszonego

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
101.7 kcal
Tłuszcz
5.4 g
Węglowodany
2.27 g
Błonnik
2.27 g
Białko
0.9 g
Sól
0 g

Opis wykonania

Przygotowanie:

Dynię pokrój w kwadraty 2x2 cm, lekko skrop oliwą. Piecz ją w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15–20 minut do zmięknięcia. Po przestudzeniu dyni zmiksuj ją w blenderze z pozostałymi składnikami do uzyskania jednolitej masy. Z ciasta francuskiego wytnij szklanką koła, na każdym kole połóż farsz, po czym zamknij paszteciki (możesz dodatkowo użyć widelca dla lepszego zamknięcia). Każdy pasztecik posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Paszteciki ułóż na wyłożonej papierem blasze i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 15­–20 minut do złotego koloru.

Porada

Jak przygotować jedwabiście gładkie puree? Wystarczy końcówka ProPuree do blendera ręcznego marki Bosch i perfekcyjne konsystencja gotowa!

Bosh Logo
Bosh

Podanie:

Paszteciki gotowe są do jedzenia po wystudzeniu, jeśli uwielbiasz słodkości, dodatkowo udekoruj je zawijasami z lukru. Do zobaczenia w Wielkiej Sali!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Anna U.
Skoro to ulubiona przekąska Harrego, to nie mam wyjścia, muszę zrobić dla córki ;)