


Paszteciki dyniowe to jedna z najpopularniejszych przekąsek w świecie Harry’ego Pottera, którą bohaterowie przegryzają praktycznie w każdej z części sagi. Jeżeli Ty lub Twoje dzieci uwielbiacie świat czarodziejów, koniecznie wypróbujcie przepis na te pyszne ciastka!
Przygotowanie:
Dynię pokrój w kwadraty 2x2 cm, lekko skrop oliwą. Piecz ją w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15–20 minut do zmięknięcia. Po przestudzeniu dyni zmiksuj ją w blenderze z pozostałymi składnikami do uzyskania jednolitej masy. Z ciasta francuskiego wytnij szklanką koła, na każdym kole połóż farsz, po czym zamknij paszteciki (możesz dodatkowo użyć widelca dla lepszego zamknięcia). Każdy pasztecik posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Paszteciki ułóż na wyłożonej papierem blasze i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 15–20 minut do złotego koloru.
Podanie:
Paszteciki gotowe są do jedzenia po wystudzeniu, jeśli uwielbiasz słodkości, dodatkowo udekoruj je zawijasami z lukru. Do zobaczenia w Wielkiej Sali!