Dżem z truskawek

Dżem z truskawek

 

Latem chętnie sięgamy po truskawki ze względu na ich słodki i orzeźwiający smak. Niestety sezon na truskawki jest krótki i trwa najczęściej od czerwca do połowy lipca. To zdecydowanie zbyt krótko, by nacieszyć się ich smakiem. Na szczęście te delikatne, czerwone owoce doskonale nadają się na przetwory.

Jak zrobić dżem z truskawek?

Wbrew pozorom dżem z truskawek robi się w prosty sposób. Owoce w pierwszej kolejności należy umyć, a następnie pozbawić szypułek. Obrane i pokrojone owoce przekłada się do garnka, zasypuje cukrem i gotuje. Aby przyspieszyć proces żelowania, gdy truskawki puszczą sok można dodać pektynę lub agar. Znacząco skróci to czas gotowania. Pod koniec gotowania dżemu należy dodać sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. Kwaśny odczyn zapobiegnie zmianie barwy dżemu.

Dżem z truskawek bez cukru

Nawet w przypadku eliminowania dodatku cukru nie trzeba rezygnować z jedzenia dżemu. Dostępne zamienniki cukru pozwolą delektować się pysznym dżemem z truskawek. W przypadku zrezygnowania z dodatku cukru, sposób przygotowania dżemu pozostaje bez zmian. Zamiast białego kryształu do owoców dodaje się ksylitol lub erytrytol. Na 0,5 kg truskawek wystarczą 2 łyżki ksylitolu lub 4 erytrytolu. Zamiast zamienników cukru można zdecydować się na przygotowanie dżemu z dodatkiem tartych jabłek lub sokiem jabłkowym. W takim wypadku należy wydłużyć czas gotowania i odparowania nadmiaru wody.