


Chrupiące belgijskie gofry z jogurtem naturalnym, puszyste pancakes'y z prażonymi jabłkami i sosem karmelowym oraz francuskie lekkie tosty z owocami. Wszystkie dania sprawdzą się także jako pyszny deser!!
Belgijskie gofry: Miksujemy 150g mąki z żółtkiem, łyżeczką cukru, mlekiem, oliwą, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, osobno ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z pozostą częścią ciasta. Smażymy przez około 2-3 minuty do złotego koloru. Podajemy z jogurtem naturalnym, dżemem, jabłkiem pokrojonym w plastry i malinami! Posypujemy tartą czekoladą Do tego śniadania idealnie pasuje ciepła, owocowa herbata. Puszyste, amerykańskie jogurtowe pancakes'y: Mieszamy łyżką: 150g mąki ze 100g jogurtu naturalnego, jednym jajkiem, połową łyżeczki proszku do pieczenia, odrobiną mleka i łyżeczką cukru. Następnie obieramy dwa jabłka, kroimy w kostkę i prażymy na patelni z cynamonem i śmietanką. Przygotowujemy sos karmelowy, w rondelku rozpuszczamy cukier, czekamy aż zacznie brązowieć, dodajemy odrobine wody, szybko mieszamy i zalewamy śmietanką jeszcze chwilę gotując i szybko mieszając. Rozkładamy na zmianę placki i jabłka, polewamy sosem karmelowym, posypujemy borówkami, malinami i czekoladą. Proponuje podać z sokiem pomarańczowym. Tosty francuskie: W tosterze opiekamy dwa kawałki chleba tostowego, obtoczonego w żółtku. Podajemy z jogurtem, konfiturą i owocami oraz kakaem.