Francuskie tosty, amerykańskie pancakes i belgijskie gofry
1 porcje
60 min
Średnie
Składniki
Francuskie tosty, amerykańskie pancakes i belgijskie gofry
Francuskie tosty, amerykańskie pancakes i belgijskie gofry
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Belgijskie gofry: Miksujemy 150g mąki z żółtkiem, łyżeczką cukru, mlekiem, oliwą, pół łyżeczki proszku do pieczenia, osobno ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z pozostałą częścią ciasta. Smażymy przez około 2-3 minuty do złotego koloru. Podajemy z jogurtem naturalnym, dżemem, jabłkiem pokrojonym w plastry i malinami. Posypujemy tartą czekoladą. Do tego śniadania idealnie pasuje ciepła, owocowa herbata.
Puszyste amerykańskie jogurtowe pancakes'y: Mieszamy łyżką: 150g mąki ze 100g jogurtu naturalnego, jednym jajkiem, połową łyżeczki proszku do pieczenia, odrobiną mleka i łyżeczką cukru. Następnie obieramy dwa jabłka, kroimy w kostkę i prażymy na patelni z cynamonem i śmietanką. Przygotowujemy sos karmelowy, w rondelku rozpuszczamy cukier, czekamy aż zacznie brązowieć, dodajemy odrobine wody, szybko mieszamy i zalewamy śmietanką, jeszcze chwilę gotując i szybko mieszając. Rozkładamy na zmianę placki i jabłka, polewamy sosem karmelowym, posypujemy borówkami, malinami i czekoladą. Proponuję podać z sokiem pomarańczowym.
Tosty francuskie: W tosterze opiekamy dwa kawałki chleba tostowego, obtoczonego w żółtku. Podajemy z jogurtem, konfiturą i owocami oraz kakao.
Komentarze