Rogaliki drożdżowe z dżemem truskawkowym
4 porcje
40 min
Średnie
Składniki
Rogaliki drożdżowe z dżemem truskawkowym
Rogaliki drożdżowe z dżemem truskawkowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Rozpuść drożdże w zimnym mleku. 2. Dodaj proszek do pieczenia do mąki. 3. Mąkę i proszek wymieszaj z wcześniej przygotowanymi drożdżami, jajkami, cukrem waniliowym oraz solą. 4. Z wymieszanych składników wyrób ciasto i wsadź je, w folii lub owinięte w ściereczkę, do lodówki na 2,5-3h. 5. Po wyjęciu z lodówki podziel ciasto na dwie części. 6. Rozwałkuj ciasto w kształt koła na grubość 3-4mm. 7. Podziel je na 10-12 części w kształcie trójkąta, na każdy kawałek nałóż dżem i złóż w rogalik. 8. Powstałe rogaliki połóż na papierze do pieczenia i piecz w 200 stopniach przez ok. 20 minut. 9. Gdy słodkości wystygną, posyp je cukrem pudrem lub udekoruj lukrem. SMACZNEGO!
Komentarze