Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Rogaliki drożdżowe z dżemem truskawkowym

Rogaliki drożdżowe z dżemem truskawkowym
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Prosty przepis na pyszne rogaliki z dżemem truskawkowym! Pyszne ciastka, które rozpływają się w ustach.

Składniki

0,5 kg mąka
25 dkg margaryna
2 szt. jajka
sól
5 dkg drożdże
5 łyżka mleko
2 szt. cukier waniliowy
1 łyżeczka prosze do pieczenia
1 szt. dżem truskawkowy
cukier puder/lukier

Opis wykonania

1. Rozpuść drożdże w zimnym mleku. 2. Dodaj proszek do pieczenia do mąki. 3. Mąkę i proszek wymieszaj z wcześniej przygotowanymi drożdżami, jajkami, cukrem waniliowym oraz solą. 4. Z wymieszanych składników wyrób ciasto i wsadź je, w folii lub owinięte w ściereczkę, do lodówki na 2,5-3h. 5. Po wyjęciu z lodówki podziel ciasto na dwie części. 6. Rozwałkuj ciasto w kształt koła na grubość 3-4mm. 7. Podziel je na 10-12 części w kształcie trójkąta, na każdy kawałek nałóż dżem i złóż w rogalik. 8. Powstałe rogaliki połóż na papierze do pieczenia i piecz w 200 stopniach przez ok. 20 minut. 9. Gdy słodkości wystygną, posyp je cukrem pudrem lub udekoruj lukrem. SMACZNEGO!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Świeże, mięciutkie rogaliki wypełnione dżemem i ozdobione lukrem... Rozkosz dla podniebienia:)
Toporkiewicz
Posypałam cukrem przed pieczeniem i wyszły pyszne 😊