Happy Marriage Cake przygotowane przez YUUKI!
4 porcje
120 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
2 szklanki rabarbaru
½ szklanki dżemu z truskawek
sok z 1 pomarańczy
2 łyżki cukru
100g płatków owsianych
150g mąki zwykłej
½ szklanki cukru
masło do wysmarowania formy
½ łyżki kardamonu
1 jajko
śmietana
Happy Marriage Cake przygotowane przez YUUKI!
Happy Marriage Cake przygotowane przez YUUKI!
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przepis na tradycyjne islandzkie ciasto owocowe idealne na letnie upały.
- Obierz rabarbar i pokrój go w kawałki o dowolnej formie. Pokrojony rabarbar przełóż do rondelka i dodaj pozostałe składniki masy.
- Gotowuj na niewielkim ogniu aż rabarbar zmięknie, a masa podczas gotowania nieco zgęstnieje. W razie zbyt rzadkiej konsystencji dodaj trochę cukru.
- Piekarnik nagrzej do 180°C.
- Płatki owsiane zmiel w blenderze.
- Dodaj mąkę, cukier, masło i kardamon i mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Na koniec dodaj całe jajko i wyrób całośc na jednolitą masę.
- Formę do ciasta natłuść masłem. Około ¾ ciasta wyłóż na formę, rozsmaruj po dnie i bokach formy.
- Na ciasto wylej przygotowaną wcześniej masę.
- Z pozostałego ciasta utwórz na wierzchu dowolne kształty lub kruszonkę.
- Piecz około 23-30 minut (masa może wydawać się jeszcze lekko płynna, stężeje gdy ciasto wystygnie!).
- Podawaj z bitą śmietaną, cukrem pudrem lub gałką lodów.
Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Udanego małżeństwa!
Komentarze