Przepis na tradycyjne islandzkie ciasto owocowe idealne na letnie upały.
Obierz rabarbar i pokrój go w kawałki o dowolnej formie. Pokrojony rabarbar przełóż do rondelka i dodaj pozostałe składniki masy.
Gotowuj na niewielkim ogniu aż rabarbar zmięknie, a masa podczas gotowania nieco zgęstnieje. W razie zbyt rzadkiej konsystencji dodaj trochę cukru.
Piekarnik nagrzej do 180°C.
Płatki owsiane zmiel w blenderze.
Dodaj mąkę, cukier, masło i kardamon i mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Na koniec dodaj całe jajko i wyrób całośc na jednolitą masę.
Formę do ciasta natłuść masłem. Około ¾ ciasta wyłóż na formę, rozsmaruj po dnie i bokach formy.
Na ciasto wylej przygotowaną wcześniej masę.
Z pozostałego ciasta utwórz na wierzchu dowolne kształty lub kruszonkę.
Piecz około 23-30 minut (masa może wydawać się jeszcze lekko płynna, stężeje gdy ciasto wystygnie!).
Podawaj z bitą śmietaną, cukrem pudrem lub gałką lodów.