Happy Marriage Cake przygotowane przez YUUKI!
                                            4 porcje
120 min
Średnie
5 (Liczba ocen: 1)
Składniki
2 szklanki rabarbaru
                                                            ½ szklanki dżemu z truskawek
                                                            sok z 1 pomarańczy
                                                            2 łyżki cukru
                                                            100g płatków owsianych
                                                            150g mąki zwykłej
                                                            ½ szklanki cukru
                                                            masło do wysmarowania formy
                                                            ½ łyżki kardamonu
                                                            1 jajko
                                                            śmietana
                                                    Happy Marriage Cake przygotowane przez YUUKI!
Happy Marriage Cake przygotowane przez YUUKI!
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przepis na tradycyjne islandzkie ciasto owocowe idealne na letnie upały.
- Obierz rabarbar i pokrój go w kawałki o dowolnej formie. Pokrojony rabarbar przełóż do rondelka i dodaj pozostałe składniki masy.
 - Gotowuj na niewielkim ogniu aż rabarbar zmięknie, a masa podczas gotowania nieco zgęstnieje. W razie zbyt rzadkiej konsystencji dodaj trochę cukru.
 - Piekarnik nagrzej do 180°C.
 - Płatki owsiane zmiel w blenderze. 

 - Dodaj mąkę, cukier, masło i kardamon i mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Na koniec dodaj całe jajko i wyrób całośc na jednolitą masę.
 - Formę do ciasta natłuść masłem. Około ¾ ciasta wyłóż na formę, rozsmaruj po dnie i bokach formy.
 - Na ciasto wylej przygotowaną wcześniej masę.
 - Z pozostałego ciasta utwórz na wierzchu dowolne kształty lub kruszonkę.

 - Piecz około 23-30 minut (masa może wydawać się jeszcze lekko płynna, stężeje gdy ciasto wystygnie!).
 - Podawaj z bitą śmietaną, cukrem pudrem lub gałką lodów.
 
Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Udanego małżeństwa!
                            
Komentarze