Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Happy Marriage Cake przygotowane przez YUUKI!

Opis wykonania

Przepis na tradycyjne islandzkie ciasto owocowe idealne na letnie upały.

  1. Obierz rabarbar i pokrój go w kawałki o dowolnej formie. Pokrojony rabarbar przełóż do rondelka i dodaj pozostałe składniki masy.
  2. Gotowuj na niewielkim ogniu aż rabarbar zmięknie, a masa podczas gotowania nieco zgęstnieje. W razie zbyt rzadkiej konsystencji dodaj trochę cukru.
  3. Piekarnik nagrzej do 180°C.
  4. Płatki owsiane zmiel w blenderze. Happy Marriage Cake przygotowane przez YUUKI! - zdjęcie 1
  5. Dodaj mąkę, cukier, masło i kardamon i mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Na koniec dodaj całe jajko i wyrób całośc na jednolitą masę.
  6. Formę do ciasta natłuść masłem. Około ¾ ciasta wyłóż na formę, rozsmaruj po dnie i bokach formy.
  7. Na ciasto wylej przygotowaną wcześniej masę.
  8. Z pozostałego ciasta utwórz na wierzchu dowolne kształty lub kruszonkę. Happy Marriage Cake przygotowane przez YUUKI! - zdjęcie 2
  9. Piecz około 23-30 minut (masa może wydawać się jeszcze lekko płynna, stężeje gdy ciasto wystygnie!).
  10. Podawaj z bitą śmietaną, cukrem pudrem lub gałką lodów.

Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Udanego małżeństwa!