Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Dziczyzna

Dziczyzna

W Polsce mamy ogromne szczęście, jeśli chodzi o dania z dziczyzny i dostępność różnych typów tego mięsa. Rodzaje dziczyzny, czyli mięsa zwierząt dziko żyjących, to przede wszystkim mięso z...

Czytaj więcej
Dziczyzna
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
Bigos myśliwski
Ilośc porcji

8

Czas wykonywania

360 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Gulasz z sarny
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

200 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

4

Burger z dziczyzny
Ilośc porcji

1

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie

Burger z sarny
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Średnie

 

W Polsce mamy ogromne szczęście, jeśli chodzi o dania z dziczyzny i dostępność różnych typów tego mięsa. Rodzaje dziczyzny, czyli mięsa zwierząt dziko żyjących, to przede wszystkim mięso z dzika, sarny, jelenia, zająca, ale takie dzikie ptactwo.

Dziczyzna – dania tradycyjne, wyrafinowane i coraz popularniejsze

Wszystkie te mięsa charakteryzują się wyjątkowym smakiem i aromatem, a z perspektywy dietetyka są cenione z uwagi na niską zawartość tłuszczu i wysoką ilość dobrze przyswajalnego białka. Dodatkowo, jeśli chodzi o mięso, jakim jest dziczyzna – właściwości tej grupy produktów to wysoka zawartość żelaza, witaminy B12, cynku, miedzi. Ponadto jest to mięso, można rzec, ekologiczne – ponieważ dzikie zwierzęta żywią się naturalnie tym, co uda się im pozyskać w naturalnym środowisku.

Dziczyzna – przepisy, które warto znać

Naszym ulubionym przepisem na dania z dziczyzny jest bigos myśliwski – niebywale aromatyczny, pełen dobrej jakości dodatków i bardzo sycący. Jeśli jednak wolisz bardziej nowoczesne wydanie mięsa, jakim jest dziczyzna – przepisy na burgera to coś, co musisz poznać. Dziczyznę warto też spróbować w klasycznym przepisie na gulasz – to danie, które świetnie rozgrzeje w chłodny dzień i nasyci nie tylko żołądek, ale i kubki smakowe. A w jakim (wy)daniu Ty najbardziej lubisz dziczyznę?