Dziczyzna
W Polsce mamy ogromne szczęście, jeśli chodzi o dania z dziczyzny i dostępność różnych typów tego mięsa. Rodzaje dziczyzny, czyli mięsa zwierząt dziko żyjących, to przede wszystkim mięso z...
Czytaj więcej
W Polsce mamy ogromne szczęście, jeśli chodzi o dania z dziczyzny i dostępność różnych typów tego mięsa. Rodzaje dziczyzny, czyli mięsa zwierząt dziko żyjących, to przede wszystkim mięso z dzika, sarny, jelenia, zająca, ale takie dzikie ptactwo.
Dziczyzna – dania tradycyjne, wyrafinowane i coraz popularniejsze
Wszystkie te mięsa charakteryzują się wyjątkowym smakiem i aromatem, a z perspektywy dietetyka są cenione z uwagi na niską zawartość tłuszczu i wysoką ilość dobrze przyswajalnego białka. Dodatkowo, jeśli chodzi o mięso, jakim jest dziczyzna – właściwości tej grupy produktów to wysoka zawartość żelaza, witaminy B12, cynku, miedzi. Ponadto jest to mięso, można rzec, ekologiczne – ponieważ dzikie zwierzęta żywią się naturalnie tym, co uda się im pozyskać w naturalnym środowisku.
Dziczyzna – przepisy, które warto znać
Naszym ulubionym przepisem na dania z dziczyzny jest bigos myśliwski – niebywale aromatyczny, pełen dobrej jakości dodatków i bardzo sycący. Jeśli jednak wolisz bardziej nowoczesne wydanie mięsa, jakim jest dziczyzna – przepisy na burgera to coś, co musisz poznać. Dziczyznę warto też spróbować w klasycznym przepisie na gulasz – to danie, które świetnie rozgrzeje w chłodny dzień i nasyci nie tylko żołądek, ale i kubki smakowe. A w jakim (wy)daniu Ty najbardziej lubisz dziczyznę?