Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Comber z wywarze z dziczyzny i sosie koniakowym, z pieczarkami.

Składniki

600 g combra
sól i pieprz
2 łyżka masła
szalotki
250 ml wywaru z dziczyzny
200 ml koniaku
150 ml śmietany
- szczypta cynamonu
1 szczypta imbiru
1-2 łyżeczka soku z cytryny
50 g pieczarek lub kurek
1 łyżeczka masła

Opis wykonania

Rozgrzać komorę gotowania i podgrzać półmisek. Comber przyprawić solą oraz pieprzem i obsmażyć przez 5 minut w maśle. Natychmiast wyłożyć na podgrzany półmisek i powoli dogotować według przepisu w rozgrzanej komorze gotowania. Na sos obrać i drobno posiekać szalotki. Poddusić na jasnożółty kolor w sosie z pieczenia. Podlać wywarem z dziczyzny i koniakiem, a następnie je nieco wygotować.

Dodać śmietanę i gotować sos tak długo, aż zgęstnieje. Doprawić solą, cynamonem, imbirem i sokiem z cytryny, a także koniakiem według upodobania. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Masło rozgrzać na patelni i poddusić grzyby przez 2-3 minuty. Comber pokroić w plastry o grubości 0,5 cm, przygotować na podgrzanych talerzach. Polać sosem i podawać z grzybami.

 

Sposób nastawiania:

Piekarnik parowy: powolne gotowanie w 80⁰C rozgrzanym piekarniku, filet: 25-30 minut.

Wskazówka: comber można zastąpić filetem z jelenia.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych