Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zdrowy burger z dziczyzny <3 Zdrowy fast-food to zawsze dobry pomysł!

Składniki

150 g Mięso z dzika (najlepiej łopatka)
1 szt. Jajko
1 szczypta Sół, pieprz
4 szt. oscypek (plasterki)
3 łyżeczka Żurawina
1 garść Rukola
1 garść Czerwona cebula (pokrojona w piórka)
3 łyżeczka Domowy ketchup z cukinii
1 szt. Bułka pełnoziarnista

Opis wykonania

Dziczyznę przemielić przez maszynkę, dodać jajko, pieprz i sól, wymieszać i uformować w okrąg. Piec na patelni gillowej (posmarowanej olejem kokosowym) po 4 min z każdej strony. Bolkę przekroić na pół dodać upieczony kotlet, dodać oscypka, posmarować żurawiną, dodać rukolę, cebulę. całość posmarować ketchupem z cukinii. Czas podany nie uwzględnia przygotowania domowego ketchupu i bułki. Dla chętnych: Ketchup z cukinii: -1,5 kg cukinii -0,5 kg cebuli -sól -0,5 kg cukru -1 łyżeczka papryki słodkiej -1 płaska łyżeczka papryki ostrej -2 koncentraty pomidorowe (PUDLISZKI są najlepsze do tego) -1 szklanka octu 6% lub 1/2 szkl octu 10% Cukinie i cebule obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub szatkować. Cukinie i cebule zasolić garścią soli i zostawić na 6 godz. Po 6 godz dodać 0,5 kg cukru i gotować 20 min, mieszając by się nie przypaliło. Po 20 min dodać słodką, ostrą paprykę, pieprz, koncentraty i ocet. Całość gotować 10 min, po tym czasie wziąć blender i wszystko zblenderować na jednolitą masę. Gorące nalewać do słoików, postawić do góry dnem. Bułki pełnoziarniste: Składniki na 8 bułek: 225 g mąki pszennej razowej 1 łyżeczka soli 25 g masła, roztopionego 1,5 łyżeczki suchych drożdży (6 g) lub 12 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru około 150 ml letniego mleka Mąkę pszenną razową wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny). Po wyrośnięciu ciasto jeszcze przez chwilę zagnieść, podzielić na 8 porcji. Z każdej uformować bułeczkę i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 30 - 45 minut). Przed samym pieczeniem bułki lekko oprószyć mąką, można również końcem drewnianej łyżki zrobić 'przedziałek' (nie przecinając ich, tylko robiąc wgłębienie do samej blachy). Piec w temperaturze 220ºC przez około 15 - 20 minut.

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Mięso z dzika, oscypek, żurawina to nieziemska uczta!
Lalaxo
Coś dla fanów dziczyzny czyli mojego męża. Mega!