


W sam raz na uroczysty lub świąteczny obiad. Możemy wzbogacić o ten przepis potrawy świąteczne.
Schab myję, kroję w dwu centymetrowe paski oprószam solą, solą ziołową, pieprzem dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i odstawiam na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie cebulę kroję w piórka dodaję do mięsa i podsmażam na 4 łyżkach oleju. Smażę na wolnym ogniu około 15 minut często mieszając aby mięso się nie przypaliło, w razie konieczności podlewam trochę wody. Marchew, pietruszkę i selera ścieram na tarce o dużych oczkach. Mięso wraz z cebulą przekładam do garnka dodaję jarzyny, liście laurowe, ziele, pieprz ziarnisty, jałowiec i zalewam 1,5 l wody. Wrzucam kostkę rosołową i gotuję na wolnym ogniu około 1,5 godziny. W połowie gotowania dodaję oczyszczone i pokrojone w paski kurki, natkę pietruszki i wino. Doprawiam solą, pieprzem, vegetą, słodką i ostrą papryką. W czasie gotowania gdy wywar odparuje dodaję jeszcze 2- 3 szklanki wody. Gdy mięso będzie już miękkie śmietanę mieszam w 1/2 szklance wody, dodaję mąkę, 2 łyżki gorącego wywaru i zagęszczam gulasz.