Gulasz z sarny
4 porcje
200 min
Średnie
3 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Gulasz z sarny
Gulasz z sarny
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wykonanie
Prosty przepis na gulasz z sarny wymaga przede wszystkim dobrego zamarynowania i przyprawienia mięsa.
Sarninę myjemy, kroimy w 2 cm paski. Oprószamy solą, solą ziołową, pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Cebulę kroimy w piórka, dodajemy do mięsa. Podsmażamy na oleju na wolnym ogniu około 15 minut, mieszając. W razie potrzeby podlewamy wodą.
Marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce. Przekładamy mięso z cebulą do garnka, dodajemy jarzyny, liście laurowe, ziele, pieprz ziarnisty, jałowiec. Zalewamy 1,5 l wody, dodajemy kostkę rosołową.
Gulasz z sarny z warzywami gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny. W połowie gotowania dodajemy kurki (opcjonalnie), natkę pietruszki i wino. Doprawiamy solą, pieprzem, wegetą, papryką. W razie potrzeby dodajemy jeszcze 2-3 szklanki wody.
Śmietanę mieszamy z 0,5 szklanki wody i mąką. Dodajemy 2 łyżki gorącego wywaru i zagęszczamy nasz gulasz z sarny.
Z czym podawać taki myśliwski sos? Tradycyjne kluski, takie jak kopytka, świderki lub tagliatelle są doskonałym dodatkiem, który wchłania sos i komplementuje smak. Czerwona kapusta duszona z jabłkami to tradycyjny dodatek, który kontrastuje z głębią prostego gulaszu z sarny. Doskonale sprawdzi się też żurawina.
Podanie
Podawaj gulasz z sarny po myśliwsku na gorąco, najlepiej z pieczywem lub kaszą. To aromatyczne i sycące danie z pewnością zadowoli wszystkich miłośników dziczyzny.
Komentarze