Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

200 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Gulasz z sarny to wykwintne danie myśliwskie, które zachwyca głębią smaku i aromatu. Długo duszone mięso sarny w bogatym sosie z dodatkiem ziół i warzyw tworzy niezapomniane kulinarne doświadczenie, idealne na eleganckie kolacje.

Składniki

3 łyżki - natki pietruszki
2 łyżki - mąki pszennej
2 łyżki - śmietany
1,5 kg - sarniny
1 szczypta - ostrej papryki
0,5 łyżeczki - słodkiej papryki
- sól ziołowa
- sól, pieprz
1,5 l - wody
2 szt. - cebuli
2 ząbki - czosnku
4 łyżki - oleju
2 szt. - liści laurowych
3 ziarna - ziela angielskiego
3 ziarna - pieprzu czarnego
3 ziarna - jałowca
1 szt. - marchewki
1 szt. - pietruszki
0,5 szt. - selera
1 szt. - kostki rosołowej
20 dkg - kurek

Opis wykonania

Wykonanie

Prosty przepis na gulasz z sarny wymaga przede wszystkim dobrego zamarynowania i przyprawienia mięsa.

Sarninę myjemy, kroimy w 2 cm paski. Oprószamy solą, solą ziołową, pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Cebulę kroimy w piórka, dodajemy do mięsa. Podsmażamy na oleju na wolnym ogniu około 15 minut, mieszając. W razie potrzeby podlewamy wodą.

Marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce. Przekładamy mięso z cebulą do garnka, dodajemy jarzyny, liście laurowe, ziele, pieprz ziarnisty, jałowiec. Zalewamy 1,5 l wody, dodajemy kostkę rosołową.

Gulasz z sarny z warzywami gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny. W połowie gotowania dodajemy kurki (opcjonalnie), natkę pietruszki i wino. Doprawiamy solą, pieprzem, wegetą, papryką. W razie potrzeby dodajemy jeszcze 2-3 szklanki wody.

Śmietanę mieszamy z 0,5 szklanki wody i mąką. Dodajemy 2 łyżki gorącego wywaru i zagęszczamy nasz gulasz z sarny.

Z czym podawać taki myśliwski sos? Tradycyjne kluski, takie jak kopytka, świderki lub tagliatelle są doskonałym dodatkiem, który wchłania sos i komplementuje smak. Czerwona kapusta duszona z jabłkami to tradycyjny dodatek, który kontrastuje z głębią prostego gulaszu z sarny. Doskonale sprawdzi się też żurawina.

Podanie

Podawaj gulasz z sarny po myśliwsku na gorąco, najlepiej z pieczywem lub kaszą. To aromatyczne i sycące danie z pewnością zadowoli wszystkich miłośników dziczyzny.


Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Natalia Kowalska
Z chęcią spróbowałabym tego dania, ale nie mam pojęcia, gdzie mogę dostać dobrą sarninę.