Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Grzanki

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Prosty dodatek do zup i sałatek, który sprawi, że dania będą bardziej sycące. Odpowiednio przygotowane są przyjemnie chrupiące i uzupełniają smak potraw lub stanowią lekką przekąskę. Można je przygotować na patelni lub w piekarniku.

Grzanki do zupy

Grzanki do zupy najłatwiej przygotować z pokrojonego w kostkę pieczywa, pszennego lub razowego, najlepiej czerstwego. Można je zrumienić na patelni lub w piekarniku, dodając do nich masło lub oliwę. Na grzanki z patelni trzeba jednak szczególnie uważać, gdyż szybko mogą się przypalić – najlepiej zdjąć je z ognia, gdy tylko zaczną się rumienić. Ziołowe grzanki sprawdzą się natomiast jako dodatek do sałatki a’la Cezar. Przygotujesz je tak samo, posypując je dodatkowo ziołami przed smażeniem czy pieczeniem.

Grzanki z piekarnika

Grzanki z piekarnika przygotować można również w formie większych kromek, np. z pokrojonej wzdłuż bułki lub chleba tostowego. Nadadzą się nie tylko do przegryzania posiłków, takich jak zupy czy sałatki, ale polane oliwą, posypane ziołami, natarte czosnkiem czy posypane serem, będą stanowić smaczną i lekką przekąskę samą w sobie. Pieczywo należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec ok. 5 minut w 200 stopniach.