Zupa krem z dyni na bazie mleka kokosowego
4 porcje
Średnie
Zupa krem z dyni na bazie mleka kokosowego z dodatkiem imbiru pysznie smakuje,jest zdrowa a podana w garnku dyniowym pięknie też wygląda!
Składniki
1 szt. marchewka
1 szt. pietruszka
10 g seler
5 g imbir
1 szt. czosnek
0,5 szklanka mleko kokosowe
0,5 kg dynia
1 szt. malutka cebula
1 łyżka masło
1 łyżka przyprawy sól,pieprz,curry
3 łyżka jogurt naturalny
4 łyżka pestki dyni prażonej
6 łyżka groszek ptysiowy lub grzanki
2 szklanka woda
Zupa krem z dyni na bazie mleka kokosowego
Zupa krem z dyni na bazie mleka kokosowego
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dynię kroję na pół, usuwam pestki i kroję na czwórki lub ósemki. Resztę warzyw również obieram i kroję na kawałki. W garnku rozpuszczam masło, dodaję pokrojony cieniutko imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek ,cebulkę pokrojoną w kostkę i po minucie dodaję dynię i resztę warzyw. Po lekkim podduszeniu zalewam wszystko wodą i mlekiem kokosowym i duszę jeszcze przez około 30 minut. Po tym czasie doprawiam solą, pieprzem i curry. Następnie wszystko Blenderem miksuję na gładką konsystencje. Gdy zupa jest gotowa dodaję gęsty jogurt i bez gotowania całość mieszam. Można też wlać zupę do miseczki i dopiero wtedy dodać jogurt tworząc kleks lub mazaje. Zupa krem doskonale smakuje z prażonymi pestkami dyni, groszkiem lub grzankami.
Komentarze