Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Zupa krem z dyni na bazie mleka kokosowego

Zupa krem z dyni na bazie mleka kokosowego
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zupa krem z dyni na bazie mleka kokosowego z dodatkiem imbiru pysznie smakuje,jest zdrowa a podana w garnku dyniowym pięknie też wygląda!

Składniki

1 szt. marchewka
1 szt. pietruszka
10 g seler
5 g imbir
1 szt. czosnek
0,5 szklanka mleko kokosowe
0,5 kg dynia
1 szt. malutka cebula
1 łyżka masło
1 łyżka przyprawy sól,pieprz,curry
3 łyżka jogurt naturalny
4 łyżka pestki dyni prażonej
6 łyżka groszek ptysiowy lub grzanki
2 szklanka woda

Opis wykonania

Dynię kroję na pół, usuwam pestki i kroję na czwórki lub ósemki. Resztę warzyw również obieram i kroję na kawałki. W garnku rozpuszczam masło, dodaję pokrojony cieniutko imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek ,cebulkę pokrojoną w kostkę i po minucie dodaję dynię i resztę warzyw. Po lekkim podduszeniu zalewam wszystko wodą i mlekiem kokosowym i duszę jeszcze przez około 30 minut. Po tym czasie doprawiam solą, pieprzem i curry. Następnie wszystko Blenderem miksuję na gładką konsystencje. Gdy zupa jest gotowa dodaję gęsty jogurt i bez gotowania całość mieszam. Można też wlać zupę do miseczki i dopiero wtedy dodać jogurt tworząc kleks lub mazaje. Zupa krem doskonale smakuje z prażonymi pestkami dyni, groszkiem lub grzankami.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych