Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa krem z dyni na bazie mleka kokosowego

Opis wykonania

Zupa krem z dyni na bazie mleka kokosowego z dodatkiem imbiru pysznie smakuje,jest zdrowa a podana w garnku dyniowym pięknie też wygląda!

Dynię kroję na pół, usuwam pestki i kroję na czwórki lub ósemki. Resztę warzyw również obieram i kroję na kawałki. W garnku rozpuszczam masło, dodaję pokrojony cieniutko imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek ,cebulkę pokrojoną w kostkę i po minucie dodaję dynię i resztę warzyw. Po lekkim podduszeniu zalewam wszystko wodą i mlekiem kokosowym i duszę jeszcze przez około 30 minut. Po tym czasie doprawiam solą, pieprzem i curry. Następnie wszystko Blenderem miksuję na gładką konsystencje. Gdy zupa jest gotowa dodaję gęsty jogurt i bez gotowania całość mieszam. Można też wlać zupę do miseczki i dopiero wtedy dodać jogurt tworząc kleks lub mazaje. Zupa krem doskonale smakuje z prażonymi pestkami dyni, groszkiem lub grzankami.