Chlebowe kąski
4 porcje
30 min
Średnie
To danie wymyśliłam, gdy zostało w domu za dużo chleba. Jedzenia nie powinno się wyrzucać, więc powstały takie oto smaczne kąski!
Składniki
20 szt. czerstwy chleb
250 g mięso mielone
2 łyżeczka majeranek
1 szczypta sól morska
3 szt. czosnek
1 szczypta pieprz
150 g żółty ser tarty
100 g masło
10 łyżka bułka tarta
4 szt. jajka
50 ml olej
Chlebowe kąski
Chlebowe kąski
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Z chleba poodcinać skórki. (Skórki kroję w kostkę i robię z nich grzanki do zupy w różnych smakach np. ziołowe, paprykowe..) Każdą kromkę posmarować cienko masłem i przeciąć w pół – formułując kwadraciki lub trójkąciki. Każdą połówkę posmarować farszem (mięsem wyrobionym z majerankiem, solą, pieprzem i 2 posiekanymi ząbkami czosnku) i niewielkim kawałkiem serka (nie może wystawać poza chleb), złożyć. Tak przygotowany kąsek maczać w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej – smażyć na oleju z każdej strony aż się wierzch zrumieni. Doskonale smakują z keczupem:)
Komentarze