Grzanki
Prosty dodatek do zup i sałatek, który sprawi, że dania będą bardziej sycące. Odpowiednio przygotowane są przyjemnie chrupiące i uzupełniają smak potraw lub stanowią lekką przekąskę. Można je przygotować...
Czytaj więcej
Prosty dodatek do zup i sałatek, który sprawi, że dania będą bardziej sycące. Odpowiednio przygotowane są przyjemnie chrupiące i uzupełniają smak potraw lub stanowią lekką przekąskę. Można je przygotować na patelni lub w piekarniku.
Grzanki do zupy
Grzanki do zupy najłatwiej przygotować z pokrojonego w kostkę pieczywa, pszennego lub razowego, najlepiej czerstwego. Można je zrumienić na patelni lub w piekarniku, dodając do nich masło lub oliwę. Na grzanki z patelni trzeba jednak szczególnie uważać, gdyż szybko mogą się przypalić – najlepiej zdjąć je z ognia, gdy tylko zaczną się rumienić. Ziołowe grzanki sprawdzą się natomiast jako dodatek do sałatki a’la Cezar. Przygotujesz je tak samo, posypując je dodatkowo ziołami przed smażeniem czy pieczeniem.
Grzanki z piekarnika
Grzanki z piekarnika przygotować można również w formie większych kromek, np. z pokrojonej wzdłuż bułki lub chleba tostowego. Nadadzą się nie tylko do przegryzania posiłków, takich jak zupy czy sałatki, ale polane oliwą, posypane ziołami, natarte czosnkiem czy posypane serem, będą stanowić smaczną i lekką przekąskę samą w sobie. Pieczywo należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec ok. 5 minut w 200 stopniach.