Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Karkówka pieczona

Karkówka pieczona

Krucha, rozpływająca się w ustach, aromatyczna pieczona karkówka to mięso, które doskonale sprawdzi się na ciepło jako danie obiadowe serwowane z puree ziemniaczanym i burakami lub czerwoną kapustą, a...

Czytaj więcej
Karkówka pieczona
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Krucha, rozpływająca się w ustach, aromatyczna pieczona karkówka to mięso, które doskonale sprawdzi się na ciepło jako danie obiadowe serwowane z puree ziemniaczanym i burakami lub czerwoną kapustą, a na zimno jako domowa wędlina i dodatek do kanapek. Przygotowując pieczoną karkówkę, przyszykuj więc większą porcję mięsa.

Karkówka z piekarnika

Kupując mięso na pieczoną karkówkę, zwróć uwagę, by było przerośnięte, ale niezbyt tłuste. Soczystą karkówkę z piekarnika uzyskasz marynując mięso przed przyrządzeniem. Marynata do karkówki domowej roboty to sos przygotowany z przeciśniętego przez praskę czosnku, soli, ziela angielskiego, musztardy, miodu, octu winnego, rozmarynu, słodkiej i ostrej papryki. Natarte marynatą mięso owiń folią i zostaw w lodówce na noc (ok. 10 godzin), żeby przeszło aromatem ziół i skruszało. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i piecz godzinę na każdy kilogram mięsa w nagrzanym do 180 st C piekarniku. Podziel mięso serwowane na obiad na grube plastry pieczeni. Pozostałe mięso wystudź i podawaj na zimno jako wędlinę.

Jak piec karkówkę?

Aby mięso upiekło się szybciej, po wyjęciu z marynaty surową karkówkę podziel na plastry grubości ok 1,5 cm. Pieczona karkówka w plastrach potrzebuje ok. 45 minut, by była gotowa do zjedzenia.

Karkówka pozostanie soczysta, jeśli upieczesz ją w specjalnym foliowym rękawie. Tak przygotowywane mięso potrzebuje godzinę pieczenia na każdy kilogram wagi. Do rękawa możesz włożyć obrane i podzielone na grube plastry lub ćwiartki ziemniaki i pokrojoną w plastry cebulę. Składniki uduszą się w sosie, który puści karkówka.