Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

150 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Przepis na aromatyczną karkówkę z warzywami. Pomysł na jednogarnkowe danie, które robi się (prawie) samo w piekarniku.

Składniki

1 kg - karkówki
Marynata:
2 łyżeczki - papryki słodkiej
1 łyżeczka - papryki ostrej
1 łyżeczka - majeranku
- sól, pieprz do smaku
2 łyżki - oleju
Dodatki:
300 g - pieczarek
1 szt. - papryki czerwonej
2 szt. - cebuli
5 szt. - ogórków kiszonych
4 łyżki - ketchupu
2 łyżki - musztardy
1 słoik - koncentratu pomidorowego
0,75 szklanki - wody

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
278.3 kcal
Tłuszcz
17.2 g
Węglowodany
8.3 g
Błonnik
22 g
Białko
2.5 g
Sól
2 g

Opis wykonania

Krok 1

Umytą i osuszoną karkówkę pokrój na plastry. W misce połącz ze sobą składniki marynaty, dodaj plastry karkówki, wymieszaj.

Krok 2

Przełóż do worka próżniowego, zamknij i usuń powietrze blenderem. Pozostaw do marynowania minimum 30 minut. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Koncentrat wymieszaj z ketchupem, musztardą i wodą.

Zamarynowaną karkówkę smaż na patelni z małą ilością oleju z każdej strony po ok. 3 minuty.

Porada

Upieczenie kruchego i soczystego mięsa może być problematyczne. Jest na to sposób! Skorzystaj z termosondy PerfectRoast w piekarnikach marki Bosch.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

W naczyniu do zapiekania ułóż połowę warzyw, plastry karkówki i resztę warzyw. Całość zalej przygotowanym sosem. Piecz z użyciem funkcji 4D piekarnika w temperaturze 170 stopni przez 2 godziny.

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Ewusia1222
Najlepszy przepis na karkówkę. polecam
Dąbrówka
Pyszności. Mięso tak delikatnie że rozpływa się w ustach. Karkówka ziemniaki i sałatka grecka i pyszny obiad gotowy.
MBrozek
Pyszna , rozpływa się w ustach i dlatego na talerzu już ostatni kęs
Ewusia1222
Tutaj podane jako danie obiadowe- najlepiej smakuje z frytkami :) polecam!
fiziowaaa
U mnie z ryżem przygotowana do pracy :D