Karczek
Wśród pozycji grillowego menu jedni z najwyższych miejsc zajmuje karczek. Jak go przygotować, by grillowane mięso było soczyste i miękkie? Tajemnicą sukcesu jest marynata. Do karkówki najlepiej sprawdzi się...
Czytaj więcej
Wśród pozycji grillowego menu jedni z najwyższych miejsc zajmuje karczek. Jak go przygotować, by grillowane mięso było soczyste i miękkie?
Tajemnicą sukcesu jest marynata. Do karkówki najlepiej sprawdzi się mieszanka musztardy, suszonych ziół, posiekanej cebuli i oleju lub sosu sojowego, odrobiny miodu i przeciśniętego przez praskę czosnku.
Grillowana karkówka
Najlepszym sposobem na kruche i miękkie mięso z grilla jest umieszczenie go w solance (roztwór z wody i soli) na 24 godziny. Następnie należy pokroić karczek w plastry, natrzeć dokładnie marynatą i grillować. Karkówka z grilla to pomysł na obiad nie tylko w sezonie letnim – mięso można przygotować również na domowym grillu.
Pieczony karczek
Innym przepisem na smaczne i soczyste mięso jest karczek pieczony w rękawie. Do przygotowania tego dania można wykorzystać marynaty stosowane do karkówki grillowanej. Nasmarowane mięso w całości lub pokrojone na plastry o grubości ok. 1 cm umieść w rękawie do pieczenia z pokrojoną w pióra cebulą. Karkówkę piecz w nagrzanym piekarniku ok. 1 godzinę na każdy kilogram mięsa. Pieczona karków ka w sosie dobrze komponuje się z kluskami śląskimi, kopytkami lub kaszą gryczaną z dodatkiem surówek z czerwonej kapusty lub świeżych warzyw: sałaty, pomidorów, papryki.