Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Karczek

Karczek

Wśród pozycji grillowego menu jedni z najwyższych miejsc zajmuje karczek. Jak go przygotować, by grillowane mięso było soczyste i miękkie? Tajemnicą sukcesu jest marynata. Do karkówki najlepiej sprawdzi się...

Czytaj więcej
Karczek
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Wśród pozycji grillowego menu jedni z najwyższych miejsc zajmuje karczek. Jak go przygotować, by grillowane mięso było soczyste i miękkie?

Tajemnicą sukcesu jest marynata. Do karkówki najlepiej sprawdzi się mieszanka musztardy, suszonych ziół, posiekanej cebuli i oleju lub sosu sojowego, odrobiny miodu i przeciśniętego przez praskę czosnku.

Grillowana karkówka

Najlepszym sposobem na kruche i miękkie mięso z grilla jest umieszczenie go w solance (roztwór z wody i soli) na 24 godziny. Następnie należy pokroić karczek w plastry, natrzeć dokładnie marynatą i grillować. Karkówka z grilla to pomysł na obiad nie tylko w sezonie letnim – mięso można przygotować również na domowym grillu.

Pieczony karczek

Innym przepisem na smaczne i soczyste mięso jest karczek pieczony w rękawie. Do przygotowania tego dania można wykorzystać marynaty stosowane do karkówki grillowanej. Nasmarowane mięso w całości lub pokrojone na plastry o grubości ok. 1 cm umieść w rękawie do pieczenia z pokrojoną w pióra cebulą. Karkówkę piecz w nagrzanym piekarniku ok. 1 godzinę na każdy kilogram mięsa. Pieczona karków ka w sosie dobrze komponuje się z kluskami śląskimi, kopytkami lub kaszą gryczaną z dodatkiem surówek z czerwonej kapusty lub świeżych warzyw: sałaty, pomidorów, papryki.