Karkówka w coli

4 porcje
120 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Karkówka w coli
Karkówka w coli
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Karkówkę pokrój na plastry, lekko rozbij tłuczkiem, dopraw solą i pieprzem. Cebulę pokrój w piórka.

W misce wymieszaj marynatę: colę, ketchup, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek. Plastry karkówki dokładnie wymieszaj z marynatą. Przełóż do naczynia vaccum i przy pomocy końcówki próżniowej do blendera, odessij powietrze. Pozostaw do zamarynowania na minimum 30 minut, może być też na całą noc.

Zamarynowaną karkówkę przenieś do naczynia żaroodpornego, wymieszaj z cebulą, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz w piekarniku pod przykryciem przez około 60–70 minut, aż mięso stanie się miękkie. Jeśli mięso będzie nadal twarde wydłuż czas pieczenia. Upieczoną karkówkę polej sosem, posyp szczypiorkiem, podawaj.
Komentarze