Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Jedynym ze sposobów podania karków jest jej zamarynowanie w marynacie z coli i keczupu. Dzięki temu mięso stanie się delikatniejsze i zyska lepszy smak.

Składniki

800 g - karkówki wieprzowej bez kości
1 szt. - cebuli
- sól, pieprz
- szczypiorek
Marynata:
1 szklanka - coca coli
6 łyżki - ketchupu
3 łyżki - miodu
3 ząbki - czosnku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
534.8 kcal
Tłuszcz
29.1 g
Węglowodany
29.1 g
Błonnik
38.7 g
Białko
1.6 g
Sól
2.2 g

Opis wykonania

Składniki na karkówkę w coli.

Karkówkę pokrój na plastry, lekko rozbij tłuczkiem, dopraw solą i pieprzem. Cebulę pokrój w piórka.

Karkówka w woreczku próżniowym

W misce wymieszaj marynatę: colę, ketchup, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek. Plastry karkówki dokładnie wymieszaj z marynatą. Przełóż do naczynia vaccum i przy pomocy końcówki próżniowej do blendera, odessij powietrze. Pozostaw do zamarynowania na minimum 30 minut, może być też na całą noc.

Krok 3

Zamarynowaną karkówkę przenieś do naczynia żaroodpornego, wymieszaj z cebulą, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz w piekarniku pod przykryciem przez około 60–70 minut, aż mięso stanie się miękkie. Jeśli mięso będzie nadal twarde wydłuż czas pieczenia. Upieczoną karkówkę polej sosem, posyp szczypiorkiem, podawaj.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Ewusia1222
Pyszna karkówka- polecam
Agunia2104
Karkówka wyszła wspaniała, wyrazista i rozpływająca się w ustach. Doskonała na świąteczny obiad.
Iwona Majewska
Dzieci kochają ten przepis ,mięso miękkie i delikatne bardzo w nasz gust .Polecam
anlovi
Nigdy nie wpadłabym na połączenie coli z karkówką, extra pomysł.