Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Banany zapiekane z czekoladą i migdałami

Zapiekane banany
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Banany zapiekane z czekoladą i migdałami.

Składniki

masło do nasmarowania formy
średniodojrzałe banany
20 g czekolady w kawałkach
sok z cytryny
nieco roztopionego masła
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczka migdałów w wiórkach
nieco koniaku w zależności od upodobania

Opis wykonania

Nasmarować formę sufletową. Banany ponacinać wzdłuż, napełnić kawałkami czekolady i włożyć do formy sufletowej. Pokropić sokiem cytrynowym i posmarować niewielką ilością masła. Polać miodem i posypać migdałami. Zrumienić banany w podany sposób. Pod koniec należy zwrócić uwagę na to, aby banany za bardzo nie zbrązowiały. Pokropić koniakiem według upodobania i podawać na gorąco. Sposób nastawiania: grill o dużej powierzchni, mocno oraz mikrofalówka 90 W, 10-15 minut. Wariant: również obrane ze skóry połówki grapefruita, posypane niewielką ilością cukru i grillowane smakują wyśmienicie. W zależności od upodobania połówki grapefruita można pokropić niewielką ilością Sherry. Wskazówka: grillowane potrawy zawierające cukier bardzo szybko brunatnieją. Należy często zaglądać do przyrządzanej potrawy aby wynik grillowania odpowiadał oczekiwaniom.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych