Makaron z grzybami
Makaron z grzybami to propozycja na szybkie i pyszne jesienne danie. Leśne grzyby z własnych wypadów do lasu albo kupione na osiedlowym bazarku urozmaicą domowe menu. Przepis na makaron...
Czytaj więcej
Makaron z grzybami to propozycja na szybkie i pyszne jesienne danie. Leśne grzyby z własnych wypadów do lasu albo kupione na osiedlowym bazarku urozmaicą domowe menu.
Przepis na makaron z grzybami
Nie jest skomplikowany, a aromat i niepowtarzalny smak tych leśnych skarbów sprawi, że zwykłe danie posmakuje jak potrawa z restauracji. Umyte i obrane grzyby, podzielone na mniejsze kawałki uduś na tłuszczu z odrobiną wody lub bulionu. Gdy grzyby będą miękkie, zalej je słodką śmietanką i duś aż zgęstnieje. Do tak przygotowanego sosu włóż ugotowany aldente makaron (najlepiej rurki, świderki, kokardki i inne makarony, do których powierzchni łatwo przylega sos), dokładnie wymieszaj, by sos otoczył cały makaron, posyp natką pietruszki, świeżo zmielonym pieprzem i tartym parmezanem. Makaron z grzybami w sosie śmietanowym przygotujesz także z pieczarek oraz z grzybów mrożonych.
Sos grzybowy do makaronu
Możesz przygotować go także bez dodatku śmietanki – uduszone na odrobinie bulionu grzyby wystarczy lekko zabielić kwaśną śmietaną albo podawać bez zabielenia z makaronem. Sos grzybowy bez zabielania doskonale komponuje się z makaronem orzo, kształtem i wielkością przypominającym ziarenka ryżu. W sklepach dostępne są kurki, z których w podobny sposób przygotujesz makaron z kurkami. Te lekko pikantne grzyby doskonale smakują uduszone na maśle z dodatkiem białego wina, przeciśniętym czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi, podane z makaronem tagliatelle, natką pietruszki, świeżo zmielonym pieprzem i parmezanem.