Czarny makaron z borowikami

2 porcje
25 min
Łatwe
Niecodzienny, czarny makaron tagliatelle z sosem śmietanowym z pietruszką i borowikami.
Składniki
200 g Makaron czarny tagliatelle
150 g Śmietana 18%
150 g Świeże borowiki
1 szt. Cebula
1 łyżka Masło
1 łyżka Oliwa
100 ml Wino biale półwytrawne
Do smaku szczypta Sol i pieprz
2 łyżka Natka pietruszki
Czarny makaron z borowikami
Czarny makaron z borowikami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Borowiki oczyszczamy, kroimy w paski lub kostkę, podsmażamy na maśle z oliwą. Jak zmiękną dokładamy pokrojoną w piórka cebulę i razem smażymy na zloty kolor. Nastepnie podlewamy winem i redukujemy jego objętość. Dodajemy sól i pieprz oraz śmietanę. Wszystko łączymy i chwilę gotujemy aby sos zgestniał. Posypujemy świeżą pietruszką i mieszamy. Całość przekładamy na ugotowany makaron. Ozdabiamy świeżym zielonym. TIP: można podostrzyc smak odrobiną papryczki chilli, która bardzo drobno kroimy i podsmażamy na patelni na chwilę przed wlaniem wina (ok. 2 min).
Komentarze