Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Niecodzienny, czarny makaron tagliatelle z sosem śmietanowym z pietruszką i borowikami.

Składniki

200 g Makaron czarny tagliatelle
150 g Śmietana 18%
150 g Świeże borowiki
1 szt. Cebula
1 łyżka Masło
1 łyżka Oliwa
100 ml Wino biale półwytrawne
Do smaku szczypta Sol i pieprz
2 łyżka Natka pietruszki

Opis wykonania

Borowiki oczyszczamy, kroimy w paski lub kostkę, podsmażamy na maśle z oliwą. Jak zmiękną dokładamy pokrojoną w piórka cebulę i razem smażymy na zloty kolor. Nastepnie podlewamy winem i redukujemy jego objętość. Dodajemy sól i pieprz oraz śmietanę. Wszystko łączymy i chwilę gotujemy aby sos zgestniał. Posypujemy świeżą pietruszką i mieszamy. Całość przekładamy na ugotowany makaron. Ozdabiamy świeżym zielonym. TIP: można podostrzyc smak odrobiną papryczki chilli, która bardzo drobno kroimy i podsmażamy na patelni na chwilę przed wlaniem wina (ok. 2 min).
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych