Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Makaron z grzybami leśnymi

Makaron z grzybami leśnymi
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.8 (Liczba ocen: 5)


Do tej potrawy użyjesz:
Makaron z grzybami leśnymi to klasyka jesiennej kuchni, która pozwala cieszyć się naturalnym smakiem świeżych grzybów. Samodzielnie wyrabiany makaron idealnie komponuje się z aromatycznymi grzybami, tworząc połączenie pełne tradycji i prostoty. Wypróbuj ten przepis, który podkreśli smak lasu w Twoim domu.

Składniki

400 g - grzybów leśnych (świeżych lub mrożonych)
250 ml - śmietanki 30%
1 szt. - cebuli
2 ząbki - czosnku
- sól i pieprz świeżo zmielony do smaku
- gałązki świeżego tymianku lub rozmarynu do dekoracji
Ciasto na makaron
300 g - mąki
3 szt. - jajek
4 łyżki - wody (opcjonalnie)
1 łyżeczka - soli

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
424.5 kcal
Tłuszcz
21.4 g
Węglowodany
41.5 g
Błonnik
12.7 g
Białko
4 g
Sól
2 g

Opis wykonania

Krok 1

Do misy robota przełóż: mąkę, jajka i sól. Załóż hak do wyrabiania ciasta. Użyj programu automatycznego ciasto makaronowe (jeśli w trakcie wyrabiania ciasto będzie za bardzo zwarte, dodaj 1–4 łyżki wody). Po zakończeniu programu wyjmij ciasto na blat posypany mąką. Zagnieć z niego kulę, owiń w folię spożywczą i odstaw na ok. 30 minut.

Do robota zamontuj przystawkę do makaronu. Najpierw kawałki ciasta wałkuj do momentu osiągnięcia preferowanej grubości (zacznij od grubości 7mm, przez 5mm, skończ na grubości ciasta 2mm). Zmień przystawkę na przystawkę do tagliatelle, gotowy makaron układaj na blacie obsypanym mąką.

 

Porada

Myślisz, że samodzielne przygotowanie makaronu to skomplikowany proces? Mylisz się! Z zestawem do robienia makaronu w robocie kuchennym MUM marki Bosch bez problemu przygotujesz lasagne, ravioli, tagliatelle i cannelloni.  



Bosh Logo
Bosh
Krok 2

Grzyby oczyść i pokrój na plasterki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na płycie grzewczej rozgrzej patelnię z oliwą i masłem, podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Pod koniec smażenia cebuli dodaj czosnek, dorzuć grzyby, dopraw solą, pieprzem i smaż do momentu, aż grzyby się przyrumienią.

Wlej śmietankę i podgrzewaj, mieszając, przez około 20 minut, aż sos zgęstnieje.

Krok 3

W międzyczasie wlej wodę do garnka, dodaj soli, zagotuj. Wrzuć makaron, poczekaj aż wypłynie, gotuj jeszcze 1 minutę (powinien być al dente), odcedź, zostawiając trochę wody z gotowania makaronu, i przełóż do sosu. Całość dobrze wymieszaj, jeśli konsystencja będzie za gęsta, dodaj wody z gotowania makaronu. 

Makaron wykładaj na talerze. Danie możesz posypać startym parmezanem i/lub posiekaną natką pietruszki.

Sprawdź również: Właściwości odżywcze grzybów

Wypróbuj również przepisy na inne dania z grzybami:

Tipy i wskazówki

  • Mycie grzybów: Grzyby leśne najlepiej czyścić delikatnie szczoteczką lub wilgotną ściereczką, unikając ich moczenia w wodzie, by nie straciły smaku i aromatu. Jeśli jednak musisz je umyć pod bieżącą wodą, rób to szybko i dokładnie osusz, by uniknąć rozmiękczenia.​
  • Przechowywanie makaronu: Domowy makaron możesz przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce zawinięty w szczelny woreczek do 24 godzin. Przed gotowaniem warto lekko posypać go mąką lub semoliną, by uniknąć sklejania się.​
  • Ciasto na makaron: Jeśli nie masz robota kuchennego z przystawką do makaronu, nie musisz się martwić – ciasto można rozwałkować wałkiem i pociąć na paski,  a także wykorzystać gotowe makarony świeże lub suszone jako bazę do tego dania.​
  • Zamiennik śmietanki: Sos śmietanowy możesz zastąpić lekkim sosem na bazie jogurtu naturalnego lub kremowego sera, który nada daniu inny charakter i będzie idealny dla osób szukających mniej tłustych opcji.

Najczęściej zadawane pytania

Czy można przygotować makaron wcześniej i przechować go do wykorzystania później?

Tak, domowy makaron można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce do 24 godzin, zawinięty w folię spożywczą lub umieszczony w szczelnym pojemniku. Przed gotowaniem warto lekko oprószyć makaron mąką, by się nie skleił.

Czy można zastąpić domowy makaron gotowym, zakupionym w sklepie?

Tak, w przepisie możesz użyć dobrego jakościowo makaronu ze sklepu, np. pełnoziarnistego lub durum. Domowy makaron ma zwykle bardziej delikatną strukturę i intensywniejszy smak, ale sklepowe produkty są wygodniejsze, łatwo dostępne i szybkie w przygotowaniu.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 4.8, Liczba ocen: 5
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Bardzo dobre, będę robił częściej!
JanUszka
Pyszne danie, uwielbiam takie smaki
Mila
Las mam pod domem więc makaron z grzybami jest u nas często.
Kobagata
Koniecznie dużo Śmietanki! Ja dałam podwójną porcję