


W sezonie grzybowym przygotowuję różne dania z tymi smakołykami. Jednym z nich jest pyszne i ekspresowe do zrobienia danie obiadowe – makaron z świeżymi grzybami w sosie śmietanowym.
Grzyby oczyść i pokrój na plasterki.
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na płycie grzewczej rozgrzej patelnię z oliwą i masłem, podsmaż cebulę, aż się zeszkli.
Pod koniec smażenia cebuli dodaj czosnek.
Dorzuć grzyby, dopraw solą, pieprzem i smaż do momentu, aż grzyby się przyrumienią.
Wlej śmietankę, mieszając, podgrzewaj, przez około 20 minut aż sos zgęstnieje. Około 1–2 minuty przed końcem gotowania dodaj ugotowany, odcedzony makaron. Danie podawaj posypane świeżymi ziołami.