Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
W sezonie grzybowym przygotowuję różne dania z tymi smakołykami. Jednym z nich jest pyszne i ekspresowe do zrobienia danie obiadowe – makaron z świeżymi grzybami w sosie śmietanowym.

Składniki

250 g makaronu pappardelle lub tagliatelle
400 g świeżych grzybów
250 ml śmietanki 30%
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
kilka gałązek świeżego tymianku lub rozmarynu do dekoracji

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
424.5 kcal
Tłuszcz
21.4 g
Węglowodany
41.5 g
Błonnik
12.7 g
Białko
4 g
Sól
2 g

Opis wykonania

Grzyby oczyść i pokrój na plasterki.

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

 

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na płycie grzewczej rozgrzej patelnię z oliwą i masłem, podsmaż cebulę, aż się zeszkli.

Pod koniec smażenia cebuli dodaj czosnek.

Dorzuć grzyby, dopraw solą, pieprzem i smaż do momentu, aż grzyby się przyrumienią.

Porada

Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.

Bosh Logo
Bosh

Wlej śmietankę, mieszając, podgrzewaj, przez około 20 minut aż sos zgęstnieje. Około 1–2 minuty przed końcem gotowania dodaj ugotowany, odcedzony makaron. Danie podawaj posypane świeżymi ziołami. 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Bardzo dobre, będę robił częściej!

Powiązane przepisy