Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
W sezonie grzybowym przygotowuję różne dania z tymi smakołykami. Jednym z nich jest pyszne i ekspresowe do zrobienia danie obiadowe – makaron z świeżymi grzybami w sosie śmietanowym.

Składniki

250 g makaronu pappardelle lub tagliatelle
400 g świeżych grzybów
250 ml śmietanki 30%
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
kilka gałązek świeżego tymianku lub rozmarynu do dekoracji

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
424.5 kcal
Tłuszcz
21.4 g
Węglowodany
41.5 g
Błonnik
12.7 g
Białko
4 g
Sól
2 g

Opis wykonania

1

Grzyby oczyść i pokrój na plasterki.

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

 

2

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na płycie grzewczej rozgrzej patelnię z oliwą i masłem, podsmaż cebulę, aż się zeszkli.

Pod koniec smażenia cebuli dodaj czosnek.

Dorzuć grzyby, dopraw solą, pieprzem i smaż do momentu, aż grzyby się przyrumienią.

Porada

Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.



Bosh Logo
Bosh
3

Wlej śmietankę, mieszając, podgrzewaj, przez około 20 minut aż sos zgęstnieje. Około 1–2 minuty przed końcem gotowania dodaj ugotowany, odcedzony makaron. Danie podawaj posypane świeżymi ziołami. 

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Bardzo dobre, będę robił częściej!
JanUszka
Pyszne danie, uwielbiam takie smaki