Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Makaron garganelli z kapustą i grzybami

Garganelli
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

80 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
z mocnym polskim akcentem. Polecam.

Składniki

400g. makaronu typu garganelli
1/2 główki średniej wielkości kapusty białej (ok.1kg)
300g. mielonego mięsa (woł-wiep)
200g. boczku wędzonego gotowanego
200g. kiełbasy zwyczajnej
150g. podgrzybków (mrożonych)
4-5 liścia laurowego i ziela angielskiego
6-7 jagód jałowca
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka koncentratu grzybowego
1 łyżka koncentratu grzybowego
50ml oleju słonecznikowego
1/2 pęczka zielonej pietruszki
sól,pieprz do smaku

Opis wykonania

Makaron gotujemy al`dente w lekko osolonej wodzie.Kapustę szatkujemy,gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego,ziela angielskiego,jagód jałowca,odcedzamy z nadmiaru wody.Boczek,kiełbasę kroimy w kostkę smażymy na rozgrzanej oliwie,dodajemy mięso mielone,podgrzybki dalej smażymy na średnim ogniu ok.20 minut często mieszając.Do mięsa dodajemy zmiażdżony czosnek,koncentrat pomidorowy i grzybowy,zmniejszamy płomień i smażymy ok.10 minut.Makaron,mięso,kapustę mieszamy w dużym żaroodpornym naczyniu,doprawiamy do smaku.Wkładamy naczynie do piekarnika nagrzanego 180`C na ok.20 minut (piekarnik z termoobiegiem). Makaron wyjmujemy,porcjujemy na talerze,posypujemy posiekaną natką pietruszki.SMACZNEGO.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych