Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Makaron ze szpinakiem

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Makaron ze szpinakiem to prosty i szybki pomysł na obiad. Nie trzeba mieć zaawansowanych umiejętności kulinarnych, by z sukcesem przygotować to danie. Mimo wykorzystania prostych składników, może być to obiad pełen smaku i aromatu – jak osiągnąć taki efekt?

Jaki szpinak do makaronu?

Do dań z makaronem doskonale sprawdzi się szpinak baby. Niewielkich rozmiarów liście po podgrzaniu zmniejszą swoją objętość i dobrze połączą się z sosem oraz makaronem. Kupując pęczek szpinaku o dużych liściach, warto rozdrobnić je przed dodaniem do dania. Duże liście mogą mieć włókniste łodygi, dlatego warto to sprawdzić przed ich wykorzystaniem. Można wtedy odciąć kawałek łodygi lub drobniej pokroić. Aby świeży szpinak zachował swój smak i kolor, najlepiej dodać go do potrawy pod koniec gotowania. Zbyt długo gotowany może zmienić odcień. Do dań z makaronem dobrze sprawdzi się również mrożony szpinak. Mrożenie szpinaku umożliwia wykorzystywanie go przez cały rok. W zależności od preferencji można wybrać rozdrobniony szpinak lub całe liście.

Pomysły na makaron ze szpinakiem

Liście szpinaku doskonale współgrają z nabiałem. Makaron ze szpinakiem będzie dobrze smakował z fetą, mascarpone czy z ricottą. Oprócz nabiału można dodać do makaronu również pieczarki, kurki, maślaki, pestki dyni, nasiona słonecznika, pomidory koktajlowe lub suszone. Będzie to pożywna propozycja na obiad w wersji wege.

Makaron ze szpinakiem można przygotować również z kurczakiem. Można wykorzystać pokrojonego drobno fileta lub mielone mięso. W tej wersji można pokusić się o dodatek kukurydzy, pomidorów, cukinii, pieczarek czy parmezanu. Aby podkreślić smak szpinaku należy go dobrze doprawić. Większości szpinak kojarzy się z czosnkiem, jednak są również inne przyprawy, które równie dobrze komponują się ze szpinakiem. Są to m.in. kurkuma, curry, pieprz, chili czy oregano.