Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Ravioli ze szpinakiem i kozim serem na jajku i z sosem cytrynowym

Ravioli ze szpinakiem i kozim serem na jajku i z sosem cytrynowym
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
To danie jest wyśmienite, ale gdy podamy je na jajku, będzie znakomite, a gdy włoski sos cytrynowy dodamy, to ciekawy smak uzyskamy.

Składniki

Ciasto na ravioli 6 porcji:
220 g mąki pszennej
2 szt. całe jajka
1 szt. żółtko
1 łyżka oliwy z oliwek
1 szczypta szczypta soli himalajskiej
pozostałe:
200 g liści szpinaku
50 g sera koziego ziołowego
6 szt. jajek
2 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 szt. sok z cytryny
świeży tymianek
100 ml śmietany 30%,
20 g startego sera żółtego
ocet do gotowania jajek – 1 łyżka na 500 ml wody
sól himalajska do smaku
pieprz kolorowa świeżo mielona do smaku

Opis wykonania

Ciasto:Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, żółtko, oliwę, sól i zagniatamy ciasto. Ciasto ma być gładkie i twarde. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 5 godz. Możemy je przygotować dzień wcześniej lub rano. Szpinak sparzamy, odciskamy z nadmiaru wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto, dzielimy na dwie części i każdą z nich wałkujemy jak najcieniej. Na jednej z części ciasta nakładamy szpinak w odstępach ok. 4 cm, na środku palcem robimy wgłębienie i dodajemy po ½ łyżeczki sera koziego. Ciasto pomiędzy nadzieniem smarujemy roztrzepany jajkiem, przykrywamy drugim płatem ciasta. Palcami dociskamy przestrzenie pomiędzy nadzieniem i wycinamy kółka za pomocą szklanki.Ravioli gotujemy w osolonej wodzie przez 2 minuty. Przygotowujemy jajka w koszulce i sos.Na patelni rozgrzewamy oliwę, wlewamy sok z cytryny, dodajemy igiełki tymianku i całość podgrzewamy. Dolewamy śmietanę, dodajemy skórkę z cytryny i ser. Podgrzewamy do pierwszego wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem. Jajko przekładamy na talerz, na nie nakładamy ravioli i polewamy sosem. Przed podaniem żółtko przebijamy, żeby się rozlało. Posypujemy pieprzem i tymiankiem.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych