Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Torcik szpinakowy to moja propozycja podania makaronu rurki otoczonego ciągnącą mozzarellą w towarzystwie szpinaku z pikantną cebulką i czosnkiem. Kurczak ze szpinakiem to połączenie doskonałe!

Składniki

600 g mrożonego lub świeżego szpinaku
600 g makaronu penne
350 g sera mozzarella
400 g fileta z kurczaka
140 g sera feta
1 szt. cebula
4 szt. ząbki czosnku
1 łyżeczka masło
1 szczypta sól pieprz
6 szt. pomidorków koktajlowych do dekoracji
2 łyżka Sos beszamelowy: masła
250 ml mleka
2 łyżka mąki pszennej
1 szt. żółtko
1 szczypta gałki muszkatołowej
1 szczypta sól pieprz

Opis wykonania

Sposób przygotowania 1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Ser mozzarella zetrzeć na tarce i wymieszać z ciepłym ugotowanym odcedzonym makaronem. Tortownicę o średnicy 23cm wysmarować masłem. Następnie ułożyć pionowo rurki makaronu jeden obok drugiego, tak żeby wypełnić całą powierzchnię dna formy. 2. Fileta pokroić w bardzo drobną kostkę, oprószyć solą i pieprzem a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości masła. 3. Cebulę, czosnek bardzo drobno posiekać, podsmażyć na maśle. Dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta i usmażonego kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. 4. Sos beszamelowy Masło rozpuścić na patelni (na małym ogniu), dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodać mleko wymieszane z żółtkiem i doprowadzić do wrzenia. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę i doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. 5. Połowę farszu szpinakowego z kurczakiem przełożyć na wierzch makaronu w taki sposób żeby wypełnił jak najwięcej pustych rurek makaronu. Następnie wyłożyć sos beszamelowy i resztę farszu szpinakowego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20minut. Udekorować pomidorkami koktajlowymi.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych