Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

1 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Paszteciki z liści szpinaku z serem Gouda, parmezanem i spaghetti.

Składniki

400 g liści szpinaku
cebula
ząbek czosnku
20 g masła
1 łyżka oliwy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
50 g średnio dojrzałego sera Gouda
30 g sera parmezan
jaja
175 ml śmietany
75 g ugotowanego spaghetti

Opis wykonania

Natłuścić odrobiną oleju cztery foremki lub filiżanki (150 ml) odporne na działanie wysokiej temperatury. Dno foremek wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać komorę gotowania. Szpinak umyć i włożyć do perforowanego pojemnika. Pod spód wsunąć pojemnik nieperforowany. Blanszować według przepisu. Na koniec szpinak dobrze odcisnąć.

Cebulę i czosnek drobno posiekać. Zeszklić na maśle i oleju. Dodać szpinak, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Szpinak pozostawić do ostygnięcia. Zetrzeć ser. W misce wymieszać jaja i śmietanę. Dodać gotowane spaghetti i utarty ser, doprawić solą i pieprzem. Dodać szpinak do mieszanki jajecznej. Wyłożyć do foremek, przykryć szczelnie pokrywką lub folią.

Włożyć do pojemnika do gotowania i gotować według przepisu. Wyjąć foremki i nieco przestudzić. Paszteciki okroić nożem wokół krawędzi foremek i wyłożyć na talerz. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze w 100⁰C w rozgrzanym piekarniku, szpinak: 3-4 minuty, paszteciki: 30-35 minut. Wskazówka: paszteciki można podawać z sosem pomidorowym.

Oceń przepis
Średnia ocen: 1, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Anna U.
Może być to fajna przekąska nawet na Wielkanoc.