Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Nie ma chyba innego, bardziej kojarzącego się z Wielkanocą ciasta. Świąteczne ciasto to właśnie Mazurek!

Składniki

Kruchy spód:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 kostka masła lub 1 szklanka oleju
2 jajka
2 łyżki miodu naturalnego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa orzechowa:
2 szklanki orzechów włoskich
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżki miodu
Masa budyniowa:
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 l mleka
1/2 szklanki cukru
1 laska wanilii
2 żółtka
1 opakowanie serka mascarpone

Opis wykonania

To ciasto wręcz musi znaleźć się na świątecznym stole. Chrupiące orzechy, spód z kruchego ciasta i delikatna kremowa masa tworzą spójną całość, której ciężko się oprzeć.

Opis przygotowania:

  1. Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do upieczenia spodu. Mąkę przesiej przez sito. Zrób wgłębienie i dodawaj tam kolejne składniki, cały czas zagniatając ciasto. Jeśli używasz masła pokrój je na mniejsze kawałeczki. Wyrobione ciasto powinno być zwarte i mieć jednolitą konsystencję. W zależności od wielkości blachy podziel ciasto na 2 lub 3 części. Jedną odłóż do wykorzystania na później. Resztę piecz w 175 stopniach przez około 15 minut.
  2. Przygotuj masę orzechową - rozpuść masło z cukrem i miodem. Orzechy drobno posiekaj, a następnie dodaj do podgrzewanego masła. Cały czas mieszaj, aby nic się nie przypaliło. Na blaszce rozłóż odłożoną wcześniej część ciasta, a na niej poukładaj orzechy. Piecz całość przez około 10 minut.
  3. Ostatnim etapem jest przygotowanie budyniu. W małym, garnuszku rozmieszaj razem żółtka, cukier, nasiona wanilii, obie mąki oraz niewielką ilość mleka. Wymieszaj je dokładnie, tak by nie było żadnych grudek. Pozostałe mleko zagotuj w osobnym garnku. Gdy mleko zacznie wrzeć wlej masę budyniową i intensywnie mieszaj do otrzymania budyniu.
  4. Budyń odstaw do przestudzenia. Następnie miksuj serek mascarpone i powoli dodawaj budyń po jednej łyżce. Na koniec masę możesz posłodzić cukrem pudrem.
  5. Mazurka układaj warstwami kruchy spód - masa budyniowa - kruchy spód - masa budyniowa - ciasto orzechowe. W przypadku mniejszej ilości spodów 1 pełną warstwę możesz pominąć.

TIP DIETETYCZNY

  • Orzechy włoskie w masie orzechowej możesz wymienić na inne np. nerkowce czy fistaszki.
  • Kruche spody możesz posmarować dżemem z czarnej porzeczki, bez cukru.
  • Zamiast serka mascarpone w masie budyniowej możesz wykorzystać olej kokosowy.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Anna U.
Mega słodki, ale pewnie taki powinien być właśnie mazurek :)
Anna U.
I wersja numer dwa :)
MiszelPiszel
Moje ulubione ciasto wielkanocne!
Lalaxo
Czekoladowe cudo