Mazurek wielkanocny
6 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Nie ma chyba innego, bardziej kojarzącego się z Wielkanocą ciasta. Świąteczne ciasto to właśnie Mazurek!
Składniki
Kruchy spód:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 kostka masła lub 1 szklanka oleju
2 jajka
2 łyżki miodu naturalnego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa orzechowa:
2 szklanki orzechów włoskich
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżki miodu
Masa budyniowa:
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 l mleka
1/2 szklanki cukru
1 laska wanilii
2 żółtka
1 opakowanie serka mascarpone
Mazurek wielkanocny
Mazurek wielkanocny
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
To ciasto wręcz musi znaleźć się na świątecznym stole. Chrupiące orzechy, spód z kruchego ciasta i delikatna kremowa masa tworzą spójną całość, której ciężko się oprzeć.
Opis przygotowania:
- Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do upieczenia spodu. Mąkę przesiej przez sito. Zrób wgłębienie i dodawaj tam kolejne składniki, cały czas zagniatając ciasto. Jeśli używasz masła pokrój je na mniejsze kawałeczki. Wyrobione ciasto powinno być zwarte i mieć jednolitą konsystencję. W zależności od wielkości blachy podziel ciasto na 2 lub 3 części. Jedną odłóż do wykorzystania na później. Resztę piecz w 175 stopniach przez około 15 minut.
- Przygotuj masę orzechową - rozpuść masło z cukrem i miodem. Orzechy drobno posiekaj, a następnie dodaj do podgrzewanego masła. Cały czas mieszaj, aby nic się nie przypaliło. Na blaszce rozłóż odłożoną wcześniej część ciasta, a na niej poukładaj orzechy. Piecz całość przez około 10 minut.
- Ostatnim etapem jest przygotowanie budyniu. W małym, garnuszku rozmieszaj razem żółtka, cukier, nasiona wanilii, obie mąki oraz niewielką ilość mleka. Wymieszaj je dokładnie, tak by nie było żadnych grudek. Pozostałe mleko zagotuj w osobnym garnku. Gdy mleko zacznie wrzeć wlej masę budyniową i intensywnie mieszaj do otrzymania budyniu.
- Budyń odstaw do przestudzenia. Następnie miksuj serek mascarpone i powoli dodawaj budyń po jednej łyżce. Na koniec masę możesz posłodzić cukrem pudrem.
- Mazurka układaj warstwami kruchy spód - masa budyniowa - kruchy spód - masa budyniowa - ciasto orzechowe. W przypadku mniejszej ilości spodów 1 pełną warstwę możesz pominąć.
TIP DIETETYCZNY
- Orzechy włoskie w masie orzechowej możesz wymienić na inne np. nerkowce czy fistaszki.
- Kruche spody możesz posmarować dżemem z czarnej porzeczki, bez cukru.
- Zamiast serka mascarpone w masie budyniowej możesz wykorzystać olej kokosowy.
Komentarze