Jaglany mazurek
4 porcje
60 min
Łatwe
Jeżeli chcesz być fit wcale nie musisz rezygnować z tego wielkanocnego przysmaku. Ciasta na Wielkanoc wcale nie muszą być ciężkie i kaloryczne!
Składniki
Ciasto kruche:
200 g - mąki jaglanej
2 łyżki - ksylitolu
2 szt. - żółtek
1 szczypta - soli
opcjonalnie: 1-2 łyżki - zimnej wody
Masa kokosowa:
500 ml - mleka kokosowego
3 łyżki - mąki ziemniaczanej
2 łyżki - ksylitolu
dekoracja: 50 g - wiórek kokosowych i płatków róży
Jaglany mazurek
Jaglany mazurek
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Tradycyjny mazurek oblany przesłodkimi masami, marmoladą czy lukrem to prawdziwa bomba kaloryczna. Wystarczy tylko przygotować go w nieco zdrowszej i mniej kalorycznej wersji. W tym przepisie podpowiadam, jak przyrządzić mazurek fit/bezglutenowy.
W przepisie zastosowałem zamienniki tradycyjnych produktów – mąkę pszenną zastępuje mąka jaglana, a cukier zamieniłem na ksylitol. Ciężkie i słodkie masy idą w odstawkę, a na kruchym spodzie ląduje lekka masa kokosowa posypana płatkami róży.
Mazurek jest wyjątkowy w smaku i pięknie prezentuje się na świątecznym stole.
Opis przygotowania:
- Przygotuj kruche ciasto – do miski wsyp mąkę jaglaną, dodaj ksylitol i pokrojone na kawałki zimne masło. Przy pomocy noża posiekaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.
- Następnie dodaj żółtka i szybko zagnieć, aż do uzyskania gładkiego jednolitego ciasta. W razie potrzeby (jeśli ciasto jest zbyt suche i kruszące się) możesz dodać do niego zimną wodę.
- Wyrobione kruche ciasto owiń szczelnie folią spożywczą, lekko spłaszcz i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
- Przygotuj masę: do rondelka wlej 400 ml mleka kokosowego, dodaj ksylitol i podgrzewaj na małej mocy płyty grzewczej.
- Do szklanki wlej pozostałe mleko kokosowe, dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.
- Zagotowane mleko kokosowe zdejmij z palnika i powoli wlewaj mleko z mąką ziemniaczaną, cały czas mieszając trzepaczką. Po chwili odstaw z powrotem na płytę.
- Gotuj do czasu, aż budyń odpowiednio zgęstnieje, a następnie odstaw do przestudzenia.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
- Ciasto wyjmij z lodówki, podziel na pół, a każdą połówkę rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cienkie, prostokątne placki.
- Ciasto przełóż do formy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuj w kilku miejscach widelcem.
- Piecz przez ok. 15–20 minut, aż nabierze złotego koloru. Następnie wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
- Na przestudzonym spodzie rozprowadź kokosową masę, posyp wiórkami kokosowymi i suszonymi płatkami róży.
Komentarze