Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Jeżeli chcesz być fit wcale nie musisz rezygnować z tego wielkanocnego przysmaku. Ciasta na Wielkanoc wcale nie muszą być ciężkie i kaloryczne!

Składniki

Ciasto kruche:
200 g - mąki jaglanej
2 łyżki - ksylitolu
2 szt. - żółtek
1 szczypta - soli
opcjonalnie: 1-2 łyżki - zimnej wody
Masa kokosowa:
500 ml - mleka kokosowego
3 łyżki - mąki ziemniaczanej
2 łyżki - ksylitolu
dekoracja: 50 g - wiórek kokosowych i płatków róży

Opis wykonania

Tradycyjny mazurek oblany przesłodkimi masami, marmoladą czy lukrem to prawdziwa bomba kaloryczna. Wystarczy tylko przygotować go w nieco zdrowszej i mniej kalorycznej wersji. W tym przepisie podpowiadam, jak przyrządzić mazurek fit/bezglutenowy.

W przepisie zastosowałem zamienniki tradycyjnych produktów – mąkę pszenną zastępuje mąka jaglana, a cukier zamieniłem na ksylitol. Ciężkie i słodkie masy idą w odstawkę, a na kruchym spodzie ląduje lekka masa kokosowa posypana płatkami róży.

Mazurek jest wyjątkowy w smaku i pięknie prezentuje się na świątecznym stole.

Jaglany mazurek czyli bezglutenowa Wielkanoc - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Przygotuj kruche ciasto – do miski wsyp mąkę jaglaną, dodaj ksylitol i pokrojone na kawałki zimne masło. Przy pomocy noża posiekaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.
  2. Następnie dodaj żółtka i szybko zagnieć, aż do uzyskania gładkiego jednolitego ciasta. W razie potrzeby (jeśli ciasto jest zbyt suche i kruszące się) możesz dodać do niego zimną wodę.
  3. Wyrobione kruche ciasto owiń szczelnie folią spożywczą, lekko spłaszcz i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
  4. Przygotuj masę: do rondelka wlej 400 ml mleka kokosowego, dodaj ksylitol i podgrzewaj na małej mocy płyty grzewczej.
  5. Do szklanki wlej pozostałe mleko kokosowe, dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.
  6. Zagotowane mleko kokosowe zdejmij z palnika i powoli wlewaj mleko z mąką ziemniaczaną, cały czas mieszając trzepaczką. Po chwili odstaw z powrotem na płytę.
  7. Gotuj do czasu, aż budyń odpowiednio zgęstnieje, a następnie odstaw do przestudzenia.
  8. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
  9. Ciasto wyjmij z lodówki, podziel na pół, a każdą połówkę rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cienkie, prostokątne placki.
  10. Ciasto przełóż do formy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuj w kilku miejscach widelcem.
  11. Piecz przez ok. 15–20 minut, aż nabierze złotego koloru. Następnie wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
  12. Na przestudzonym spodzie rozprowadź kokosową masę, posyp wiórkami kokosowymi i suszonymi płatkami róży.

Jaglany mazurek czyli bezglutenowa Wielkanoc - zdjęcie 2

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych