Jeżeli chcesz być fit wcale nie musisz rezygnować z tego wielkanocnego przysmaku. Ciasta na Wielkanoc wcale nie muszą być ciężkie i kaloryczne!
Tradycyjny mazurek oblany przesłodkimi masami, marmoladą czy lukrem to prawdziwa bomba kaloryczna. Wystarczy tylko przygotować go w nieco zdrowszej i mniej kalorycznej wersji. W tym przepisie podpowiadam, jak przyrządzić mazurek fit/bezglutenowy.
W przepisie zastosowałem zamienniki tradycyjnych produktów - mąkę pszenną zastępuje mąka jaglana, a cukier zamieniłem na ksylitol. Ciężkie i słodkie masy idą w odstawkę, a na kruchym spodzie ląduje lekka masa kokosowa posypana płatkami róży.
Mazurek jest wyjątkowy w smaku i pięknie prezentuje się na świątecznym stole.
Opis przygotowania:
Przygotuj kruche ciasto – do miski wsyp mąkę jaglaną, dodaj ksylitol i pokrojone na kawałki zimne masło. Przy pomocy noża posiekaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.
Następnie dodaj żółtka i szybko zagnieć, aż do uzyskania gładkiego jednolitego ciasta. W razie potrzeby (jeśli ciasto jest zbyt suche i kruszące się) możesz dodać do niego zimną wodę.
Wyrobione kruche ciasto owiń szczelnie folią spożywczą, lekko spłaszcz i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
Przygotuj masę: do rondelka wlej 400 ml mleka kokosowego, dodaj ksylitol i podgrzewaj na niewielkim ogniu.
Do szklanki wlej pozostałe mleko kokosowe, dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.
Zagotowane mleko kokosowe zdejmij z ognia i powoli wlewaj mleko z mąką ziemniaczaną, cały czas mieszając trzepaczką. Po chwili odstaw z powrotem na ogień.
Gotuj do czasu, aż budyń odpowiednio zgęstnieje, a następnie odstaw do przestudzenia.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
Ciasto wyjmij z lodówki, podziel na pół, a każdą połówkę rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cienkie, prostokątne placki.
Ciasto przełóż do formy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuj w kilku miejscach widelcem.
Piecz przez ok. 15-20 minut, aż nabierze złotego koloru. Następnie wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
Na przestudzonym spodzie rozprowadź kokosową masę, posyp wiórkami kokosowymi i suszonymi płatkami róży.