Nuggetsy
Nuggetsy z kurczaka to znana już na całym świecie potrawa pochodząca ze Stanów Zjednoczonych. Swoją popularność nuggetsy zyskały jako jedna z głównych potraw serwowanych w barach szybkiej obsługi. Jednak...
Czytaj więcej
Nuggetsy z kurczaka to znana już na całym świecie potrawa pochodząca ze Stanów Zjednoczonych. Swoją popularność nuggetsy zyskały jako jedna z głównych potraw serwowanych w barach szybkiej obsługi. Jednak poza dostępnością w restauracjach publicznych, miłośnicy potraw z kurczaka często wykonują domowe nuggetsy, które mają bardzo zbliżony smak do nuggetsów restauracyjnych.
Jak zrobić panierkę do nuggetsów?
Charakterystyczna panierka to główny składnik potrawy. To właśnie ona tworzy z nuggetsów tak smakowite danie, które jednocześnie jest bardzo proste w wykonaniu. Można je samodzielnie przygotować w domu i podać w formie pełnego obiadu z dodatkiem ziemniaków czy ryżu, lub jako małą przekąskę na wieczór.
Do wykonania panierki potrzebne będą przyprawy do nuggetsów, które nadadzą im odpowiedniego smaku. Najczęściej wybierane są słodka lub ostra papryka w proszku, sól i pieprz.
Filety z kurczaka należy pokroić na kawałki i doprawić. W międzyczasie przygotować ciasto naleśnikowe, w którym będziemy zatapiać kawałki fileta, a następnie obsypywać panierką wykonaną z pokruszonych lub zmielonych płatków kukurydzianych z przyprawami.
Nuggesty można poddać obróbce dwa sposoby: podsmażyć na patelni, gdzie uzyskają złoty kolor lub zrobić nuggetsy z piekarnika nagrzanego do 200 °C. Kurczaka należy wykładać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i piec ok. 15 minut. Można także usmażyć nuggetsy w głębokim tłuszczu i serwować jak w popularnych sieciach fast food - wtedy będą najbardziej chrupiące.