Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Nagetsy z indyka z cukiniowo batatowymi frytkami

Nagetsy z indyka z cukiniowo batatowymi frytkami
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Nagetsy z indyjską nutą w towarzystwie pieczonych batatów i cukinii

Składniki

60 dkg filet z indyka
2,5 szklanka płatki kukurydziane
2 łyżka zioła prowansalskie
1 łyżka papryka słodka
2 łyżka oliwa z oliwek
2 łyżeczka starty imbir
sól, pieprz
1 łyżeczka sos sojowy
2 łyżeczka liście kolendry
1 łyżeczka mielona papryka chilli
2 szt. bataty
1 szt. cukinia
2 łyżeczka słodka papryka
2 łyżka tarty parmezan
1 szt. papryka słodka

Opis wykonania

Indyka myjemy, kroimy w małe kawałki, marynujemy w oliwie, imbirze, kolendrze, soli, pieprzu, sosie sojowym i papryce chilli. Odstawiamy indyka na bok, żeby się zamarynował. W tym czasie przygotowujemy panierkę z płatków kukurydzianych, papryki słodkiej, ziół prowansalskich . Wszystkie składniki panierki wrzucamy do kielicha od blendera i miksujemy na drobno. Następnie kroimy obieramy i kroimy batat na frytki. wrzucamy do gorącej wody i gotujemy 4 minuty. Cukinię kroimy na frytki i obtaczamy w słodkiej papryce i parmezanie. Warzywne frytki wrzucamy na papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut (włączamy termoobieg). Nagetsy obtaczamy w panierce i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 230 stopniach przez 15-20 minut. Nagetsy i frytki podajemy ze świeżą słodką papryką pokrojoną w paski. Smacznego

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych