Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepyszne połączenie soczystej piersi z kurczaka z sezamem i amarantusem. Prosty i szybki przepis na pełnowartościowy obiad.

Składniki

200 - 250 g pierś z kurczaka
200 ml mleko
sezam
amarantus ekspandowany
5 szczypta pieprz ziarnisty
1 łyżeczka papryka słodka
1 łyżeczka papryka ostra
0,5 łyżeczka curry
1-2 szt. jajko
olej kokosowy
100 g kasza pęczak
papryka
rukola i sałata
pomidor, ogórek,rzodkiewka, czerwona cebula
1-2 łyżeczka oliw z oliwek

Opis wykonania

Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy na mniejsze kęsy. Umieszczamy w misce i zalewamy mlekiem wraz z przyprawami. Tak zamarynowane mięso pozostawiamy na 2- 3 godziny (lepiej zostawić na noc wtedy następnego dnia przygotowanie danie zajmie nam mniej czasu). Gotujemy kaszę. W miedzy czasie umieszczamy w osobnych miseczka roztrzepane jajko oraz sezam wymieszany z amarantusem w dowolnej ilości. Pierś moczymy w jajku następnie w panierce. Smażymy na oleju kokosowym na złoty kolor. W misce umieszczamy rukole i dodajemy warzywa oraz oliwę z oliwek. Całość wykładamy na talerz. Smacznego!
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych