Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Stripsy z indyka z frytkami z batatów oraz domowym śliwkowym sosem barbecue!

Stripsy z indyka z frytkami z batatów oraz domowym śliwkowym sosem barbecue!
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

70 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zdrowsza przekąska na lunch, wieczorną kolację bądź jako poczęstunek dla niespodziewanych gości!

Składniki

0,8 kg Indyk
200 g Ziarna dyni
150 g Siemię lniane
100 g Czarny sezam
Do smaku szczypta Pieprz, sól, płatki ostrej papryki
1 garść Zielona pietruszka
7 łyżka Olej kokosowy
1 szt. Limonka
4 szt. Bataty
200 g Mąka kukurydziana
Do smaku szczypta Czosnek niedźwiedzi, cynamon, pieprz, kumin, sól
4 szt. Pomidor
1 łyżeczka Świeży posiekany czosnek
6 szt. Wędzone śliwki
1 łyżka Sos sojowy
Do smaku szczypta Pieprz, sól, papryka wędzona ostra
4 łyżka Powidła śliwkowe

Opis wykonania

Sos barbecue: pokrój 4 pomidory w małą kostkę, podsmaż na 1 łyżce oleju kokosowego, dodaj pokrojone pomidory, sól, pieprz, sos sojowy, ostrą paprykę wędzoną oraz pokrojone śliwki wędzone i smaż aż sos się zgęstnieje. Następnie zblenduj powstałą masę, na końcu dodaj powidła śliwkowe i dopraw do smaku przyprawami. Obierz bataty i pokrój w słupki, obtocz w 3 łyżkach rozpuszczonego oleju kokosowego, czosnku niedźwiedzim, kuminie, cynamonie, mące kukurydzianej, pieprzu i soli. Nagrzej piekarnik do 230 stopni C, włącz termoobieg i włóż frytki do piekarnika na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - frytki, powinny piec się ok. 30-40 min., jeżeli są gotowe wcześniej i zaczynają się przypalać, wyłącz piekarnik i wyłóż na talerz przed podaniem. Umyj indyka, pokrój go w długie paski, włóż do głębokiego naczynia i dodaj 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego. Zmiel ziarna dyni i siemienia lnianego (uważaj żeby nie powstała z nich mąka :) ) połącz z czarnym sezamem, solą i pieprzem, a następnie dodaj do indyka. Pomieszaj tak, by indyk obtoczył się w panierce i usmaż na patelni grillowej przez ok. 8-15 min., posyp posiekaną pietruszką i ozdób pokrojoną w ćwiartki limonką. Smacznego!
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Małgorzata
W ocenie brakuje skali 😀 to danie naprawdę zasługuje na więcej gwiazdek. Byłam ciut sceptyczna do tego indyka ale smakuje naprawdę wyśmienicie. Nie trzeba mieć grilla, wystarczy patelnia. I bataty oraz sos świetnie uzupełniają całość.