Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Kiedy sezon ogórkowy – warto wziąć się za ogórki. Są łatwo dostępne i tanie, a najprostszym sposobem na przedłużenie im życia jestkiszenie. Jednak w przeciwieństwie do ogórków kiszonych, na...

Czytaj więcej
Ogórki małosolne
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Kiedy sezon ogórkowy – warto wziąć się za ogórki. Są łatwo dostępne i tanie, a najprostszym sposobem na przedłużenie im życia jest kiszenie. Jednak w przeciwieństwie do ogórków kiszonych, na te małosolne nie trzeba długo czekać i już po kilku dniach można napawać się ich smakiem, czerpiąc przy okazji z ich zdrowych wartości.

Jak zrobić ogórki małosolne

Najlepszy przepis na ogórki małosolne to taki, który zawiera wszystkie aromatyczne składniki. Należą do nich koper, liście i korzeń chrzanu, liście malin, gorczyca, ziele angielskie, liście laurowe, a także czosnek.

Do kamiennego naczynia lub słoja należy włożyć pęczek koperku, a następnie umyte ogórki gruntowe, czosnek oraz wszystkie pozostałe dodatki. Kończymy również zwiniętym koprem. By przygotować zalewę, należy w wodzie rozpuścić sól. Roztworem zalewamy ogórki, a naczynie przykrywamy talerzem i dociążamy go, by ogórki nie wypływały na wierzch. Ogórki można jeść już po 2 dniach kiszenia.

Kiedy robić ogórki małosolne?

Najlepsze ogórki – zarówno małosolne, jak i kiszone, wychodzą latem, kiedy sezon na te warzywa kwitnie. Należy pamiętać, że to, jak będą smakować, zależy od jakości produktu, dlatego warto wybierać ogórki ze sprawdzonych źródeł.

Do czego pasują ogórki małosolne? Znakomicie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, zastępując surówkę lub jako warzywo na kanapkę. Można je traktować również jako bazę do zupy, dodatek do sałatki lub składnik koreczków, a także zajadać solo. Samo zdrowie!