Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pikantne ogórki małosolne w zalewie miodowej

Pikantne ogórki małosolne w zalewie miodowej
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Teraz ogórki są łatwo dostępne, więc najwyższa pora na pierwsze ogórki małosolne. Przetwory z ogórków to dobry sposób, by urozmaicić sobie zimowe obiady.

Składniki

Ogórki gruntowe – niezbyt duże, świeże i jędrne sztuki
Woda
1 pełna łyżka soli na 1 l wody
2-3 baldachy kopru razem z łodygami
4 ząbki czosnku
Ok. 4 cm korzenia chrzanu
1/2 łyżeczki gorczycy
1/2 łyżeczki chili
2 łyżki miodu
2-3 liście wiśni i porzeczki (opcjonalnie)

Opis wykonania

Ich przygotowanie jest bardzo proste, a dodatki możesz skomponować wedle własnych upodobań smakowych. Ja w tym przepisie proponuję pikantne ogórki w miodowej zalewie.

Do słoika z ogórkami dorzucam następujący zestaw dodatków i przypraw – koper, czosnek, chrzan, gorczycę i liście wiśni lub porzeczki. Do tego odrobinę pikanterii w postaci chili oraz nieco słodyczy, którą zapewni miód.

Pikantne ogórki małosolne w zalewie miodowej - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Ogórki wymocz w zimnej wodzie. Następnie dokładnie wyszoruj szczoteczką.
  2. Zimną przegotowaną wodę wymieszaj z solą oraz miodem.
  3. Na dnie dobrze umytych i sparzonych słoików ułóż kolejno: ząbki czosnku, kawałek  korzenia chrzanu, baldachy kopru z łodygami oraz liście wiśni. Dodaj gorczycę oraz chili.
  4. Do słoika włóż ogórki (układaj ciasno, pionowo). Zwróć uwagę, żeby ogórki za bardzo nie wystawały – nie mogą później dotykać przykrywki ani wystawać ponad zalewę.
  5. Ogórki zalej wodą z solą i miodem, tak aby całkowicie przykryła ona ogórki. Słoik nakryj małym talerzykiem.
  6. Tak przygotowane ogórki odstaw w chłodne miejsce. Po 2–3 dniach woda powinna zmętnieć, a ogórki nabiorą bardziej żółtawego koloru. Po 3 dniach powinny być idealne, ale warto spróbować kawałek już po 48 godzinach od ich nastawienia.

Pikantne ogórki małosolne w zalewie miodowej - zdjęcie 2

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Aleksandra Pępek
Świetny przepis, wszystkiego w punkt.
fiziowaaa
Pyszne, rewelacja