Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pikantne ogórki małosolne w zalewie miodowej

Pikantne ogórki małosolne w zalewie miodowej

Opis wykonania

30 min
Łatwe
dla 4 osób

Teraz ogórki są łatwo dostępne, więc najwyższa pora na pierwsze ogórki małosolne.

Ich przygotowanie jest bardzo proste, a dodatki możesz skomponować wedle własnych upodobań smakowych. Ja w tym przepisie proponuję pikantne ogórki w miodowej zalewie.



Do słoika z ogórkami dorzucam następujący zestaw dodatków i przypraw – koper, czosnek, chrzan, gorczyca i liście wiśni lub porzeczki. Do tego odrobinę pikanterii w postaci chili oraz nieco słodyczy, którą zapewni miód.





Opis przygotowania:



  1. Ogórki wymocz w zimnej wodzie. Następnie dokładnie wyszoruj szczoteczką.

  2. Zimną przegotowaną wodę wymieszaj z solą oraz miodem.

  3. Na dnie dobrze umytych i sparzonych słoików ułóż kolejno: ząbki czosnku, kawałek  korzenia chrzanu, baldachy kopru z łodygami oraz liście wiśni. Dodaj gorczycę oraz chili.

  4. Do słoika włóż ogórki (układaj ciasno, pionowo). Zwróć uwagę, żeby ogórki za bardzo nie wystawały – nie mogą później dotykać przykrywki ani wystawać ponad zalewę.

  5. Ogórki zalej wodą z solą i miodem, tak aby całkowicie przykryła ona ogórki. Słoik nakryj małym talerzykiem.

  6. Tak przygotowane ogórki odstaw w chłodne miejsce. Po 2-3 dniach woda powinna zmętnieć, a ogórki nabiorą bardziej żółtawego koloru. Po 3 dniach powinny być idealne, ale warto spróbować kawałek już po 48 godzinach od ich nastawienia.


Wasza ocena

Quiz Jacka Bilczyńskiego

1. Kawa wypita kilkadziesiąt minut przed treningiem…

 1. Kawa wypita kilkadziesiąt minut przed treningiem…