Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pikantne ogórki małosolne w zalewie miodowej

Pikantne ogórki małosolne w zalewie miodowej

Opis wykonania

30 min
Łatwe
dla 4 osób

Teraz ogórki są łatwo dostępne, więc najwyższa pora na pierwsze ogórki małosolne.

Ich przygotowanie jest bardzo proste, a dodatki możesz skomponować wedle własnych upodobań smakowych. Ja w tym przepisie proponuję pikantne ogórki w miodowej zalewie.



Do słoika z ogórkami dorzucam następujący zestaw dodatków i przypraw – koper, czosnek, chrzan, gorczyca i liście wiśni lub porzeczki. Do tego odrobinę pikanterii w postaci chili oraz nieco słodyczy, którą zapewni miód.





Opis przygotowania:



  1. Ogórki wymocz w zimnej wodzie. Następnie dokładnie wyszoruj szczoteczką.

  2. Zimną przegotowaną wodę wymieszaj z solą oraz miodem.

  3. Na dnie dobrze umytych i sparzonych słoików ułóż kolejno: ząbki czosnku, kawałek  korzenia chrzanu, baldachy kopru z łodygami oraz liście wiśni. Dodaj gorczycę oraz chili.

  4. Do słoika włóż ogórki (układaj ciasno, pionowo). Zwróć uwagę, żeby ogórki za bardzo nie wystawały – nie mogą później dotykać przykrywki ani wystawać ponad zalewę.

  5. Ogórki zalej wodą z solą i miodem, tak aby całkowicie przykryła ona ogórki. Słoik nakryj małym talerzykiem.

  6. Tak przygotowane ogórki odstaw w chłodne miejsce. Po 2-3 dniach woda powinna zmętnieć, a ogórki nabiorą bardziej żółtawego koloru. Po 3 dniach powinny być idealne, ale warto spróbować kawałek już po 48 godzinach od ich nastawienia.


Wasza ocena

Quiz dla smakoszy!

Gdzie i kiedy powstał ruch Slow Food?