Pikantne ogórki małosolne w zalewie miodowej
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Teraz ogórki są łatwo dostępne, więc najwyższa pora na pierwsze ogórki małosolne. Przetwory z ogórków to dobry sposób, by urozmaicić sobie zimowe obiady.
Składniki
Ogórki gruntowe – niezbyt duże, świeże i jędrne sztuki
Woda
1 pełna łyżka soli na 1 l wody
2-3 baldachy kopru razem z łodygami
4 ząbki czosnku
Ok. 4 cm korzenia chrzanu
1/2 łyżeczki gorczycy
1/2 łyżeczki chili
2 łyżki miodu
2-3 liście wiśni i porzeczki (opcjonalnie)
Pikantne ogórki małosolne w zalewie miodowej
Pikantne ogórki małosolne w zalewie miodowej
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ich przygotowanie jest bardzo proste, a dodatki możesz skomponować wedle własnych upodobań smakowych. Ja w tym przepisie proponuję pikantne ogórki w miodowej zalewie.
Do słoika z ogórkami dorzucam następujący zestaw dodatków i przypraw – koper, czosnek, chrzan, gorczycę i liście wiśni lub porzeczki. Do tego odrobinę pikanterii w postaci chili oraz nieco słodyczy, którą zapewni miód.
Opis przygotowania:
- Ogórki wymocz w zimnej wodzie. Następnie dokładnie wyszoruj szczoteczką.
- Zimną przegotowaną wodę wymieszaj z solą oraz miodem.
- Na dnie dobrze umytych i sparzonych słoików ułóż kolejno: ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, baldachy kopru z łodygami oraz liście wiśni. Dodaj gorczycę oraz chili.
- Do słoika włóż ogórki (układaj ciasno, pionowo). Zwróć uwagę, żeby ogórki za bardzo nie wystawały – nie mogą później dotykać przykrywki ani wystawać ponad zalewę.
- Ogórki zalej wodą z solą i miodem, tak aby całkowicie przykryła ona ogórki. Słoik nakryj małym talerzykiem.
- Tak przygotowane ogórki odstaw w chłodne miejsce. Po 2–3 dniach woda powinna zmętnieć, a ogórki nabiorą bardziej żółtawego koloru. Po 3 dniach powinny być idealne, ale warto spróbować kawałek już po 48 godzinach od ich nastawienia.
Komentarze